xcounter
#

Було вже багато про PzH 2000 в строю ЗСУ, але що з нашими САУ 2С7 "Піон"

38143
Артилеристи ЗСУ працюють по рашистам із САУ 2С7 "Піон" калібру 203-мм, серпень 2023 року, фото – Андрій Корчагін, публікує прес-служба 43-ої артбригади
Артилеристи ЗСУ працюють по рашистам із САУ 2С7 "Піон" калібру 203-мм, серпень 2023 року, фото – Андрій Корчагін, публікує прес-служба 43-ої артбригади

Що зараз із боєкомплектом та кадровим забезпеченням для бойової роботи цих САУ

Видання "СПЖ Водограй" на платформі "Друкарня" опублікувала цікаве інтерв’ю з Андрієм Кобзарем, екс-військовослужбовцем 43-ої артилерійської бригади, котрий займає посаду командира самохідної артустановки Panzerhaubitze 2000. Це інтерв’ю отримало достатньо широкий резонанс, оскільки стало по суті першим матеріалом у відкритому доступі за весь час повномасштабної війни РФ проти України, що настільки детально розкриває усі аспекти по бойовій роботі PzH 2000 в строю ЗСУ.

Починаючи із питання живучості ствола, ефективності стрільби, і навіть охоплюючи моменти із прохідністю, живучістю цієї САУ та ступенем її адаптивності під різні засоби імпровізованого захисту від ворожих дронів-камікадзе.

Читайте також: Rheinmetall має найбільший контракт в своїй історії, і це про понад мільйон 155-мм снарядів, і для України також
САУ 2С7 "Піон" із складу 43-ої ОАБр, квітень 2024 року, фото - прес-служба бригади

Але цей матеріал важливий також і тим, що там є і перша за тривалий час доволі розгорнута згадка і про наші самохідні артустановки 2С7 "Піон" калібру 203-мм, котрі лишаються найбільш потужними в строю ЗСУ, попри відому проблему із дефіцитом боєкомплекту під ці САУ.

Зокрема, екс-військовослужбовець 44-ої бригади Андрій Кобзар говорив, що розрахунки 2С7 "Піон" в строю ЗСУ стріляють 203-мм снарядами від США. При цьому він стверджував, що доводиться використовувати радянські заряди картузного типу, бо свої заряди під 203-мм снаряди американці не дали.

Артилеристи ЗСУ працюють із САУ "Піон" по російським окупантам на лівобережжі Херсонщини, 11 листопада 2022 року, фото – прес-служба 43-ої артилерійської бригади

Як також стверджував Кобзар, у цій історії є і ще один специфічний нюанс – снаряди 203-мм калібру від США є гаубичними, а не гарматними; це грає свою роль в тому, що радянські снаряди цього ж калібру розраховані на вищий тиск газів у каналі ствола. Відповідно, за його словами, має місце загроза, що тонкостінні американські 203-мм снаряди в столі 2С7 "Піон" може просто розірвати, тому для стрільби доводиться використовувати зменшені заряди, вогонь ведеться на малу дистанцію.

Окремо специфічно прозвучала відповідь екс-військовослужбовця Андрія Кобзара на питання від редакції "СПЖ Водограй", що виглядало так: - "Куди пішли працювати частина обслуговування 2С7 "Піон", коли екіпажі перевчилися на PzH-2000? -Перевели в піхоту".

Артилеристи ЗСУ працюють по рашистам із САУ 2С7 "Піон" калібру 203-мм, серпень 2023 року, фото – Андрій Корчагін, публікує прес-служба 43-ої артбригади

Якщо уже говорити про попередні згадки за САУ 2С7 "Піон" в строю ЗСУ, то тут маємо пригадати, що на початку травня цього року в 43 артбригаді натякають на раптове отримання додаткових снарядів, але тоді стояло питання, чи там мова була тільки про "Піони", ну і власне – чи тільки про снаряди калібру 203-мм.

Якщо продовжувати тему із екзотичними джерелами поставок снарядів під наші "Піони", то маємо згадати і про такий епізод - у січні 2023 року для стрільби із цих САУ в строю ЗСУ використовували навіть бетонобійні снаряди 53-Г-620-Ш калібру 203-мм до гаубиць типу Б-4 часів Другої світової, і тут одна з версій виглядала так, що це поставки із запасів взагалі Албанії.

Бійці ЗСУ заряджають в САУ 2С7 "Піон" снаряд 53-Г-620-Ш, січень 2023 року, фото - Дмитро Ларін
Читайте також: США зроблять 547 ракет до NASAMS, на це Україна може розраховувати