xcounter
#

США зроблять 547 ракет до NASAMS, на це Україна може розраховувати

2784
ЗРК NASAMS, ілюстративне фото з відкритих джерел
ЗРК NASAMS, ілюстративне фото з відкритих джерел

Що треба розуміти про ініціативу Білого Дому передавати нашій ППО ракети з експортних контрактів

Адміністрація Джозефа Байдена оголосила, що в наступні 16 місяців Україна матиме пріоритет в поставках зенітних ракет до комплексів Patriot та NASAMS, які виготовляються на потужностях американського ОПК. При цьому самі США публічно заявляють готовність "відсунути" свої зобов'язання по експортним контрактам саме для того, щоб у відносно стислий строк зміцнити українську протиповітряну оборону.

Політична логіка такого рішення цілком зрозуміла, наприклад уже прозвучала оцінка в нашому інфопросторі, що так нинішня адміністрація в Білому Домі хоче перестрахуватись на випадок непередбачуваних результатів виборів Президента США з тим, щоб задовольнити довготривалі потреби нашої ППО, особливо на тлі можливих ударів по енергетиці рашистів взимку.

Читайте також: Генштаб розповів цікаву деталь про те, куди наші дрони били вночі, крім НПЗ ворога

Але тут треба зрозуміти, і який практичний ефект може дати таке рішення Білого Дому по зенітним ракетам для України, тобто – на який орієнтовний обсяг поставок в окреслені 16 місяців нам варто розраховувати. Певні орієнтири по цьому питанню може дати ось ця публікація від порталу The War Zone, яка розгортає наступну картину.

Почати варто з того, що до зенітно-ракетних комплексів NASAMS використовуються такі ж ракети сімейства AIM-120 AMRAAM, які необхідні для озброєння винищувачів F-16. І на цьому тлі цілком логічно припустити, що згадане вище рішення Білого Дому може продиктоване зокрема і необхідністю накопичити ракети під ці літаки, прибуття яких очікується влітку цього року.

Далі треба зробити ще й поправку на те, що США ймовірно не стануть відкладати «на потім» виконання експортних контрактів для того ж Тайваню, якому постійно загрожує Китай. І це теж впливатиме на те, яку фактичну кількість ракет в рамках цієї ініціативи зможе отримати Україна.

Ще один важливий момент полягає в тому, що Білий Дім заявляв про необхідність проконсультуватись із Пентагоном щодо можливого строку поставок зенітних ракет в інтересах України. Тобто іншими словами, навіть якщо є уже певна кількість ракет, готова до відправки, питання по ним ще доведеться узгоджувати з оборонним відомством США.

ЗРК NASAMS, ілюстративне фото з відкритих джерел

Якщо говорити про конкретну кількість зенітних ракет, яку в теорії може отримати Україна, то тут можемо поки що оперувати лише цифрами по виробництву AIM-120, які наводить американський військовий аналітик Колбі Бедвар (Colby Badhwar), котрий оперує цифрою в 547 ракет цього сімейства.

Конкретних цифр по ракетам до ЗРК Patriot, на які може розраховувати Україна в рамках ініціативи від Білого Дому, у відкритому доступі поки що нема.

При цьому автори TWZ пропонують звернути увагу й на таке застереження – затримки від США у виконанні експортних контрактів по засобам ППО можуть загалом негативно вплинути на репутацію цієї країни як постачальника зброї. Що також може відповідно впливати на динаміку поставок зенітних ракет для України.

Читайте також: Як КНДР продала в ОАЕ ракети "Скад" та 240-мм РСЗВ, і що нам дає ця історія