xcounter
#

В 43 артбригаді натякають на додаткові снаряди, але чи там тільки про "Піони"

12143
САУ 2С7 "Піон" із складу 43-ої ОАБр, квітень 2024 року, фото - прес-служба бригади
САУ 2С7 "Піон" із складу 43-ої ОАБр, квітень 2024 року, фото - прес-служба бригади

Як можна пояснити подібний сигнал, і про які види снарядів може йтись

В наших соцмережах поширився твіт одного із бійців 43-ої артилерійської бригади імені Тараса Трясила, написаний 7 травня про те, що наші "боги війни" отримали додаткові снаряди та ведуть вогонь із самого ранку.

Хоча таке повідомлення аж ніяк не можна вважати офіційним коментарем від імені самої бригади, але воно набуло свого резонансу одразу через дві причини – 1) проблема "снарядного голоду" Сил оборони України обговорюється активно, та 2) 43-я артилерійська бригада асоціюється в першу чергу з найбільш крупним калібром на озброєнні артилерії ЗСУ – 203-мм самохідні гармати 2С7 "Піон".

Читайте також: На 18 місяці війни проти РФ ЗСУ досі мають 203-мм снаряди до САУ 2С7 "Піон"

Історія вийшла настільки резонуюча, що на неї наприклад вирішили звернути увагу автори польського Defence24. Тому давайте тут спробуємо самостійно знайти відповідь на два питання – як взагалі можна трактувати такий сигнал, і про які номенклатури боєприпасів тут може йти мова.

Щодо трактування самого сигналу картина виглядає доволі просто. Навіть якщо це просто неофіційний допис бійця 43-ої артбригади, все рівно це можна вважати як "новину з полів! та свідчення про те, що проблема із снарядами для ЗСУ поступово вирішується.

А от щодо номенклатури боєприпасів, які могла отримати 43-тя артбригада для інтенсивної стрільби, то тут картина виглядає не настільки одночасно. Давайте для початку пригадаємо таку деталь – на офіційних фотографіях прес-служби 43-ої ОАБр "світились" не тільки радянські САУ "Піон", але й також західні PzH 2000 калібру 155-мм. Обмовку про "західні" тут треба зробити, бо PzH 2000 для ЗСУ постачала із своїх запасів не тільки Німеччина, але й наприклад Італія також.

PzH 2000 із складу 43-ої ОАБр, літо 2023 року, фото - прес-служба бригади

Відповідно, логічним виглядає варіант, за якого наші артилеристи отримали підсилення значною кількістю 155-мм снарядів за рахунок непублічних поставок, і тепер це все летить на голову російським окупантам.

Але й з іншої сторони, варіант про надходження додаткової кількості боєприпасів і до 203-мм САУ "Піон" ми тут не можемо відкидати також. Навіть якщо до цього моменту вже були епізоди, коли в розпорядженні наших артилеристів "світились" 203-мм снаряди з дуже екзотичних джерел поставок.

Наприклад, в січні 2023 року для стрільби із САУ 2С7 "Піон" в строю ЗСУ використовували навіть бетонобійні снаряди 53-Г-620-Ш калібру 203-мм до гаубиць типу Б-4 часів Другої світової. За однією із версій, такі снаряди могла із своїх запасів дати взагалі Албанія. Ну а в червні того року – що наші артилеристи могли отримати і американські 203-мм уламково-фугасні снаряди типу M106 до САУ M110.

САУ 2С7 "Піон" із складу 43-ої ОАБр, червень 2023 року, фото - прес-служба бригади
Читайте також: Через скасування FARA у вертольоту часів В'єтнаму з'явилось майбутнє у війську США до 2050 року