xcounter
#

Британці перевірили, скільки їхніх Challenger 2 готові до бою, і насправді все не так катастрофічно, як у Німеччини

13583
Challenger 2. Фото: British Army
Challenger 2. Фото: British Army

Велика Британія має на озброєнні 227 танків Challenger 2 і ще десятки цих машин на зберіганні

Велика Британія перевірила боєготовність своїх основних бойових танків Challenger 2, в результаті якої виявила, що з наявного парка своїх танків британська армія має всього 157 машин, доступних для проведення операції протягом 30-денного періоду підготовки, як розповідають у виданні The Defense Post. Як відзначається, таку інформацію оприлюднили під час засідання британського Комітету оборони, на якому, зокрема, обговорювалося питання війни в Україні.

Загалом ситуація з британськими танками виглядає наступною: всього "на папері" британська армія має 227 танків, з них боєздатних, як виявилося – 157 одиниць або ж майже 70% від всіх танків, які є на озброєнні.

Читайте також: Challenger 2 від Великої Британії для ЗСУ: Лондон офіційно оголосив про передачу танків

Загалом, якщо дивитися на цифру у 70% боєготових танків, то можна відзначити, що це ще й доволі непоганий показник – якщо, наприклад, порівнювати з тією ж Німеччиною, в якої, за словами очільника Німецької асоціації Бундесверу полковника Андре Вюстенера, з близько 300 танків Leopard 2, що є в активі німецького війська, боєготових лише 30%.

німеччина leopard 2
Німеччина має всього 30% готових до бою танків

Разом з тим, повертаючись до британських танків, варто уточнити ще й таке – крім наявних на озброєнні 227 танків, британці мають ще близько 70 машин на зберіганні, деякі з яких вимагають серйозного доопрацювання перед тим, як їх можна буде поставити в стрій, а деякі розберуть на запчастини – до речі, важливий фактор полягає в тому, що низка виробничих ліній для Challenger 2 були закриті і тому ці списані танки насправді можуть бути важливим джерелом запасних частин у випадку потреби.

Крім того, Велика Британія також виділила низку своїх танків для України – раніше повідомлялося про передачу 14 танків, які будуть виділені з наявних на озброєнні машин, водночас нещодавно стало відомо, що кількість переданих танків може зрости вдвічі – до 28 машин. Ймовірно, інші 14 танків будуть постачатися вже з тих машин, що знаходяться на зберіганні.

Challenger 3
Challenger 3

Також варто згадати й те, що раніше Велика Британія оголосила про плани модернізувати 148 своїх наявних на озброєнні танків до версії Challenger 3 – водночас наразі британці вивчають питання, чи можна збільшити цю кількість. За попередніми даними, може йтися всього про дев’ять додаткових машин.

Читайте також: Танки Challenger 2 затримаються й будуть у травні-червні: у Лондоні пояснили причину відкладання