xcounter
#

Боснія і Герцеговина поставила дивний рекорд по експорту зброї, хоча заперечує прямі поставки ЗСУ

17322
Ілюстративне фото від Генштабу ЗСУ, літо 2023 року
Ілюстративне фото від Генштабу ЗСУ, літо 2023 року

Ця країна демонструє різкий "стрибок" у поставках "третім покупцям", які зараз не ведуть війну

На тлі повномасштабного вторгнення РФ до України різкий стрибок у поставках озброєння та боєприпасів на експорт починають демонструвати навіть ті країни, які до того взагалі не "світились на радарах". Одним із таких прикладів можна назвати Боснію та Герцеговину.

Офіційні статистичні дані цієї країни свідчать, що обсяг експорту озброєння та боєприпасів у 2023 році різко виріс до 178 мільйонів доларів, або на 22% більше, порівняно із 2022 роком. А уже за 5 місяців 2024 року Боснія та Герцеговина продала озброєння та боєприпасів на 74 мільйони доларів, і це вдвічі більше, аніж за аналогічний період 2023 року, пише польський портал Defence24.

Читайте також: Поляки вирішили не виключати, що могли передати Україні С-200
Ілюстративне фото від Генштабу ЗСУ, літо 2023 року

На перший погляд, і так одразу виглядає очевидним, що цей дивний рекорд в експорті зброї з Боснії та Герцеговини прямо пов’язаний із війною РФ проти України, а поставки працюють саме на зміцнення ЗСУ. Але ж ні, влада БіГ взагалі заперечує, що бодай щось постачає Україні, і натомість стверджує, що усю зброю продає в США та країни Європейського Союзу.

Втім, і це є дивним також, оскільки США та країни ЄС зараз не ведуть війну, відповідно, їм нема прямої потреби купувати у Боснії та Герцеговини як "третьої країни" боєприпаси саме для своїх потреб. Тому цілком ймовірно, що фактичним отримувачем всього поставленого від БіГ є саме Україна, хоч уряд самої Боснії та Герцеговини сам факт заперечує.

M60A3 боснійської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Однак далі варто наголосити на тому, що ймовірними джерелами поставок від Боснії та Герцеговини може слугувати не тільки можливе місцеве виробництво, але й також арсенал озброєння, який був накопичений на території цієї країни. І хто б подумав, що там мова про арсенал на кілька десятків тисяч тон боєприпасів та навіть 100 гаубиць Д-30.

А Міноборони цієї країни лише "на папері" взяло на озброєння 100 тисяч одиниць стрілецького та іншого озброєння. І це все майно є надлишковим, особливо якщо зважити на те, що по Military Balance 2023 армія БіГ налічує всього 10,5 тисяч військовослужбовців, зведених у 3 легкопіхотні бригади.

Тренування військовослужбовців армії Боснії та Герцеговини, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Є цікава САУ DONAR як розвиток PzH 2000, але вона досі дивно не знайшла покупців