xcounter
#

Бійці ЗСУ "засвітили" рідкісну міну M768A1 калібру 60-мм, яка ймовірно дефіцитна

17925
Колаж TyskNIP
Колаж TyskNIP

Таким боєприпасом можна стріляти як з американських, так і з українських мінометів калібру 60-мм

В соціальних мережах з'явилося фото, на якому зображена американська 60-мм міна M768A1, споряджена електромеханічним підривачем M734.Міни такого типу вже тривалий час перебувають на озброєнні в Збройних сил України. Сили оборони використовували ці припаси ще навесні 2022 року.

Читайте також: Рашисти почали ставити "Контакт-1" на свої Т-54, але це не допомогло

Ними стріляли з легких 60-мм мінометів М224, що перебувають на озброєнні американської армії та Корпусу морської піхоти США. Тоді Defense Express писав про приємну "фішку" 60-мм міни до M224 з США, що дозволяє найефективніше нищити рашистів.

Однак ці міни цілком підходили і для мінометів КБА-118, виробництва ДП "Конструкторське бюро "Артилерійське озброєння" (КБАО).

M768A1
Міномет КБА-118 та американські міни M768A1. Фото UAWeapons

Цього разу на фото міна з електромеханічним підривачем M734.

Багатофункціональний підривник M734 має 4 режими:

  • PRX (Proximity) – це підрив міни на висоті 1-4 метри від землі;
  • NSB (Near Surface Burst) – підрив на висоті до 1 метра;
  • IMP (Impact) – підрив міни при контакті з ціллю;
  • DLY (Delay) – сповільнене спрацювання, детонує за 0,05 сек. після зіткнення.

Вибір режиму здійснюється вручну. У всіх чотирьох налаштуваннях фугасна речовина в снаряді підривається каскадною серією.

Надійність снаряду підвищується завдяки тому, що, якщо M734 не вдасться підірвати мінометний снаряд при одному налаштуванні, він негайно автоматично використає наступний, тобто несправність у налаштуванні PRX призводить до вибору детонації NSB, відмова від детонації при NSB призведе до автоматичного вибору IMP і так далі.Такий принцип дії покликаний запобігати несправностям і тому, щоб мінометні снаряди, не вибухнувши при зіткненні з землею, ставали небезпекою для цивільних осіб після бою чи стали боєприпасами для ворога.

Однак, швидше за все, таких боєприпасів у ЗСУ не дуже багато. Адже саме фото супроводжується підписом "Залишки розкоші". А в коментарях інші захисники пишуть "Я такий лише раз бачив, в пацанів-суміжників, багато жити не заборониш", а також "Нам дали теж небагато, але тримаємо на чорний день".

Читайте також: Три французькі компанії виготовлятимуть зброю в Україні, стало відомо хто саме