xcounter
#

Baykar знову показав, як крилату ракету Kemankes 2 можливо запускати прямо з пікапа

Тестовий запуск Kemankes (зображення штучно розширено)
Тестовий запуск Kemankes (зображення штучно розширено)
4123

Kemankes 2 від Baykar є крилатою ракетою з вкрай прагматичними рішеннями навіть у системі навігації та наведення

Крилата ракета Kemankes 2 від турецької компанії Baykar вже сама по собі цікава своїми малими габаритами, бо мова йде про ракету із дальністю польоту понад 200 км, вагою лише 70 кг, з яких бойової частини - 20 кг. При цьому це окрема версія, бо ще існує Kemankes 1, яка ще менша та призначена для Bayraktar TB2 та інших ударних БПЛА.

Але у цій ситуації цікавішим є навіть те, що її вже вдруге ракету відправляють у небо на пікапі, який відповідає за її розгін до стартової швидкості. І це вкрай прагматичне рішення, бо його альтернативою є або повітряний запуск, або створення окремого прискорювача із механізмом від'єднання.

Читайте також: Rheinmetall показав зенітний танк на Leopard 2, і це вкрай дивна розробка

Водночас те, що працює під час тестових запусків цілком означає те, що воно буде не менш ефективно працювати й під час практичного застосування. Бо попри все, це дійсно спосіб спростити саму ракету, зробити її дешевшою та масовішою, а також обійтись без спеціалізованої пускової.

І загалом, все що наразі відомо про ракети Kemankes - це про те, що вони не використовують супер-дорогі рішення, заміняючи їх сучасними. Наприклад, система наведення ракети - оптична з елементами штучного інтелекту, які розпізнають закладену у пам'ять ціль.

Kemankes 2
Kemankes 2

Окрім того, як задекларовано, саме ця оптична система відповідає за навігацію ракети. Тобто мова йде про нове покоління DSMAC, яка зараз є вкрай перспективним напрямом та, за наявною інформацією, використовується в українських далекобійних дронах. Це означає, що Kemankes 2 може самостійно слідувати маршруту приблизно так само, як це робить людина - за орієнтирами.

Також варто зазначити, що перша ракета у "родині" Kemankes, яка була представлена у квітні 2023 року, вже пройшла випробування з Bayraktar TB2 на рівні червня 2023 року та мала бути готова до виробництва до кінця минулого року.

Читайте також: Канада оголосила скільки тисяч ракет CRV7 посилять ЗСУ та про передачу нових LAV 6