xcounter
#

Багато Patriot не буває навіть для давніх союзників США, все рівно треба свої ЗРК проти балістики

2716
ЗРК Patriot, ілюстративне фото від Raytheon
ЗРК Patriot, ілюстративне фото від Raytheon

Ця історія стосується Тихоокеанського регіону, але є і маркерною для України також

Уряд Республіки Китай (Тайвань) запланував, що до кінця 2026 року в країні мають збудувати 12 нових майданчиків для розгортання комплексів протиракетної оборони Sky Bow III або ж Tien Kung III. Для створення такої інфраструктури планується використати уже існуючі майданчики, на яких базуються зенітно-ракетні комплекси типів MIM-23 HAWK та Tien Kung II.

При цьому відомо, що перші 6 об’єктів мають бути введені в роботу в 2025 році, інші 6 – уже в наступному році, і так Тайвань зможе збільшити свої можливості по захисту від балістичних ракет Китаю. Про це йдеться в публікації порталу Army Recognition.

Читайте також: Десантники РФ отримали рідкісні БМД-3, яких було трохи більше 100 штук
Тайванський ЗРК Sky Bow III або ж Tien Kung III, ілюстративне фото з відкритих джерел

Розгорнемо цю історію більш детально. В довіднику The Military Balance 2023 ми можемо побачити, що Республіка Китай (Тайвань) має на озброєнні зокрема 72 зенітно-ракетних комплексів типу M902 Patriot PAC-3, і здавалось би, що особливо в наших умовах про настільки велику кількість "Петріотів" нам ще тільки мріяти. Але зазначимо, що Military Balance дає кількість пускових, у інших профільних джерелах кількість саме комплексів вказана, як 7, що значно реалістичніше.

Але схоже, що керівництво Тайваню розцінило, що навіть такої кількості ЗРК для захисту невеликої острівної країни буде недостатньо, тому цілеспрямовано працює над сімейством своїх ЗРК сімейства Tien Kung або ж Sky Bow, які частково базуються на технологіях, отриманих від США по Patriot, тому й мають певну візуальну подібність.

Тайванський ЗРК Tien Kung I, ілюстративне фото з відкритих джерел

Комплекс Tien Kung I був прийнятий на озброєння орієнтовно наприкінці 1980-х років, для його створення тайванці змогли купити 85% технологій по "Петріотам" від Raytheon. Цей комплекс виготовлявся у двох варіантах – для мобільної буксируваної установки та для запуску ракет із шахтних ПУ, міг уражати лише аеродинамічні цілі, дальність стрільби – до 70 кілометрів. На даний момент, скоріш за все, вже знятий з озброєння.

Комплекс Tien Kung II вперше був презентований у 2002 році, виконується чисто в мобільному варіанті, уже має обмежені можливості для знищення балістичних цілей та може бити на дальність до 150 кілометрів. Ну а в свою чергу, згаданий вище Tien Kung III створювався уже як чисто протиракетний комплекс, із заявленою дальністю стрільби до 200 кілометрів.

Тайванський ЗРК Tien Kung II, ілюстративне фото з відкритих джерел

Кількість наявних на озброєнні Tien Kung III довідник The Military Balance 2023 не уточнює. Але весь цей приклад доволі цікавий, бо прямо свідчить – навіть для "давніх" союзників США не буває "багато" комплексів Patriot, все рівно треба працювати над власними ЗРК проти балістики. Щоправда, при цьому технології від американців по тим же "Петріотам" все рівно необхідні.

Раніше Defense Express розповідало на прикладі того ж Тайваню, чи реально зробити свою крилату ракету і понад 10 років тримати її в секреті.

Ймовірно тайванська далекобійна крилата ракета Hsiung Feng IIE, серпень 2023 року, зображення з відкритих джерел
Читайте також: ЗСУ у жовтні знищили вже чотири "Солнцепека", більшість спалено дронами-камікадзе