xcounter
#

Автостради замість аеродромів: Велика Британія повертає свою бойову авіацію до опанованого Україною досвіду

Українські винищувачі навіть дорожні знаки позбивали під час таких польотів (відео)
Еврофайтер Тайфун - дводвигуновий багатоцільовий винищувач 4-го покоління зі схемою "качка" і трикутним крилом.
Еврофайтер Тайфун - дводвигуновий багатоцільовий винищувач 4-го покоління зі схемою "качка" і трикутним крилом.
9963

Фактично йдеться про повернення до концепції роззосереджених операцій​ авіації, яка відома з часів Холодної війни. До цього кроку Лондон спонукали нові російські системи озброєння. Проте розвиток цієї концепції, попри усі її складнощі, для України ще більш актуальний, аніж для Великобританії.

Королівські Військово-повітряні сили Великобританії готуються провести серію навчань Agile Stance, у ході яких бойові літаки "Тайфун" будуть діяти з цивільних аеродромів і, можливо, з ділянок доріг, повідомило видання The Telegraph. До цього кроку Лондон спонукали нові російські системи озброєння. Фактично йдеться про повернення до концепції роззосереджених операцій, яка відома з часів Холодної війни.

Начальник штабу Королівських ВПС Великобританії головний маршал авіації Майк Уігстон у коментарі виданню The Telegraph заначив, що йдеться про здобуття навичок, у яких пілоти не практикувалися протягом 30 років. Тож для цього буде проведена серія навчань" без попередження" під назвою Agile Stance. На навчаннях винищувачі отримають наказ роззосередитися, тобто вони покинуть свої бази, щоб приземлитися на цивільних аеродромах або навіть на автомагістралях.

Читайте також: Повітряні Сили ЗС України будуть закуповувати багатоцільові винищувачі (візія)

"Стаціонарні бази ВПС будуть такими ж вразливими до несподіваного нападу в будь-якому майбутньому конфлікті, як американські сили, коли японці завдали удару в грудні 1941 рік. Якщо винищувачі будуть роззосередженні, то ворог буде зазнавати труднощів з їх знищенням", йдеться у статті The Telegraph.

Якщо мої "Тайфуни" роззосередяться по 12 базах, а не залишаться лише на двох, як зараз, вони стануть більш складною ціллю для противника

Цивільні аеродроми для перебазування ще не визначені, проте великі міжнардні аеропорти, такі як Хітроу і Глазго, навряд чи будуть задіяні для цього. Але більш дрібні об'єкти, такі як Тіссайд, Саутенд і Ліверпуль цілком можуть бути залучені до до навчань. Практика посадки реактивних літаків на автострадах, таких як винищувачі-бомбардувальники Jaguar, які використовувалися в холодній війні, також може бути варіантом.

Начальник штабу Королівських ВПС Великобританії Майк Уігстон Уігстон продовжив: "Якщо мої "Тайфуни" роззосередяться по 12 базах, а не залишаться лише на двох, як зараз, вони стануть більш складною ціллю для противника. Ми повинні розглядати це як національний виклик і подивитися на велику кількість злітно-посадкових смуг, які у нас є в Великобританії. Це звучить трохи у дусі холодної війни, але у нас є нагальна вимога пам'ятати, як це зробити , якщо знадобиться".

Британські першопроходці: літак "Ягуар" вперше приземлився на шоссе 26 квітня 1975 року

В історії Королівських ВПС літак "Ягуар" вперше приземлився на шоссе 26 квітня 1975 року. В той день льотчик-випробувач Тім Фергюсон зробив демонстраційну посадку на шосе М55 між Престоном і Блекпулом, Ланкашир.

Мета польоту полягала в тому, щоб продемонструвати здатність "Ягуара" сідати на незвичні злітно-посадочні смуги далеко від основних авіабаз в умовах воєнного часу. Місцем посадки було обрано шосе з незначним навантаженням щодо автотранспорту. Його ширина склала третину від ширини ЗПС на базі в Уортон.

Військово-повітряні сили інших країн теж практикують такі навчання. У СШАнаприклад, транспортний літак C-130 Hercules ВПС США приземлявся на автобан.

Су-27 Повітряних сил ЗСУ
Бойові літаки Су-27 Повітряних сил ЗСУ / Фото: Anton Krit

Україна теж має певну практику роззосередженних дій фронтової авіації з використанням автомобільних доріг для зльоту та посадки бойових літаків. Вперше в історії українських ВПС відпрацьовували дії з автостради "Рівне-Львів" у червні 2009 року. Потім це повторился вже після агресії Росії проти України - у серпні 2016 р. Під час практичної фази навчань "Небесний щит—2016" бойові літаки МіГ-29 та Су-24 здійснювали посадку на автомобільну дорогу.

А у серпні 2020 р. на міжнародній трасі "Київ-Чоп" під час подібних навчань навіть трапилася напівкомічна ситуація. Ділянку автошляху переобладнали у злітно-посадкову смугу, а машини пускали в об'їзд. Пілот "сушки" під час приземленнязачепив дороговказ повітряним забірником. Далі, вже разом зі знаком, який інформував про рекомендовану швидкість - 90 кілометрів за годину, знову здійнявся у небо...

Звісно, на відміну від вилизаних доріг у европейских країнах та США кількість місць на автотрасах в Україні, придатних для авіаційного навантаження, звісно, набагато менша. Їх було до двох десятків. Ну, хіба що тепер, з огляду на програму великого дорожнього будівництва, у командування Збройних сил з'явиться значно більше варіантів для вибору підходящих ділянок.

Успіх дій Повітряних Сил України залежить від багатьох компонентів, зокрема - якості обслуговування винищувачів на аеродромах

Але слід розумітити, що питання не в тому, щоб лише сісти та злетіти. Йдеться про забезпечення усього комплексу заходів з підготовки літака до виконання бойового завдання: від його заправки до завантаження боєкомплектом тощо. А ще може постати питання ремонту тощо. Все це, у свою чергу, створює значні складнощі для забезпечуючих підроздлів, які мають обслуговувати літаки за межами штатних військових летовищ. Так що концепція роззосереджених дій авіації має суттєві обмеження у реальних бойових діях і для справжньої життєздатності потребує гнучкої і потужної системи мобільної логістики.

МіГ-29 ПС ЗСУ
МіГ-29 ПС ЗСУ

Проте розвиток цієї концепції, попри усі її складнощі, для України ще більш актуальний, аніж для Великобританії. Якщо "арсенал вдосконалених крилатих ракет, яким хвалився Путін, був перенесений до російського анклаву у Калінінграді, ми - у зоні їх дії. Ми будемо повторно вчитися, як роззосереджуватися" - висловлюють свою стурбованість та плани керманичи Королівських ВПС Великобританії.

искандер
Ключові атакуючі системи ЗС РФ: дальність враження

Ключові атакуючі системи ЗС РФ включають Х-101 (крилату ракету з великим радіусом дії у 2500-4000 кілометрів, нині лише вона дістає до Великої Британії), систему "Іскандер"(здатну атакувати як оперативно-тактичними, так крилатими ракетами наземного базування з дальністю до 500 кілометрів, а також крилатою ракетою SS-C-8, дальність польоту якої перевищує 500 кілометрів), та крилату ракету з комплексів берегової оборони SS-C-5 з дальністю до 350 кілометрів.

Україна межує з агресором. Тож ракетні системи "повітря-поверхня" та "земля-земля", які має Росія, у більшій кількості загрожують тим, хто поблизу неї.

Читайте також: Новий сценарій війни між Росією та НАТО: актуальні висновки шведського аналізу