xcounter
#

Авіаносці, субмарини, літаки та безпілотні кораблі у 17 часових поясах: ВМФ США проведе масштабні навчання влітку цього року

3997
Під час навчань RIMPAC у Тихому океані в 2014 році
Під час навчань RIMPAC у Тихому океані в 2014 році

​Військово-морський флот США в кінці літа цього року проведе масштабні військово-морські навчання у рамках підготовки до ймовірного конфлікту з Росією чи Китаєм. Мета цього заходу – перевірити, як різні платформи флоту будуть вести бойові дії на великих відстанях

Авіаносці, підводні човни, літаки, безпілотні кораблі та понад 25 000 особового складу візьмуть участь у широкомасштабних навчаннях ВМФ США Large Scale Exercise 2021 (LSE 2021), які розпочнуться в кінці літа цього року.

Ці навчання, що пройдуть в Атлантичному та Тихому океанах, охоплюватимуть 17 часових поясів і в них візьмуть участь моряки та морські піхотинці з США, Африки, Європи та Тихоокеанського регіону.

Читайте також: Ізраїль залучив флот для війни проти ХАМАС: побоюються атак підводних дронів на морські добувні вежі
есмінці типу Zumwalt
Раніше у США у рамках навчань ВМФ перевіряли, як есмінці типу Zumwalt взаємодіють із безпілотними системами. Ймовірно, що під час майбутніх навчань влітку ці есмінці також будуть "на полі бою"

"LSE – це більше, ніж просто навчання, це використання об’єднаної бойової потужності військово-морських сил для спільного використання датчиків, зброї та платформ у всіх напрямках у суперечливих середовищах по всьому світу", – зазначив командувач флотом США адмірал Крістофер Грейді.

Sea Hunter безпілотний човен
Безпілотна платформа Sea Hunter, ймовірно, не буде брати участь у навчаннях LSE 2021, однак щонайменше одна безпілотна платформа буде допомагати іншим кораблям та субмаринам

Зазначається, що наразі такі навчальні заходи стають все більш масштабними та складнішими. Так, начальник військово-морських операцій адмірал Майк Гілдей назвав LSE 2021 найбільшим військово-морським навчальним заходом протягом останнього часу.

Так, три десятки юнітів братимуть безпосередню участь у навчаннях, а ще понад 50 приєднаються до заходу у віртуальному форматі. Об’єднання фізичних та віртуальних учасників навчань мають "розширити ігрове поле за межі того, що коли-небудь було досягнуто в навчаннях тільки вживу".

Під час навчань буде протестовано декілька концепцій, з якими учасники можуть зіштовхнутися в ймовірному конфлікті з Китаєм. Сценарії перевірять здатність моряків та морських піхотинців проводити розподілені операції; експедиційно-базові операції; прибережні операції та командування і контроль у суперечливому середовищі.

Наразі ВМФ та КМП США доопрацьовують деталі навчань, однак відомо, що військові планують залучити до LSE 2021 щонайменше одну безпілотну платформу – автономний Littoral Connector, що забезпечить логістичну підтримку від берега до кораблів.

Причому зазначається, що традиційно – це місія ВМФ, однак під час навчань LSE 2021 вона буде знаходитися під командуванням та контролем КМП США. Морські піхотинці разом з флотом мають вивчити ймовірність розробки "прибережних маневрових груп" для управління майбутнім легким військовим десантним кораблем.

Читайте також: Франція "не вгодила": нові фрегати для свого флоту Греція замовить у США