xcounter
#

"Авіакон" відремонтував гелікоптер Мі-171Ш для Республіки Гана: російському виробнику цю справу не довірили

1483
Мі-171Ш Гани з бортовим номером GHF-695. 2017 рік. Фото: AirplanesGH
Мі-171Ш Гани з бортовим номером GHF-695. 2017 рік. Фото: AirplanesGH

Африканська країна закупила в Росії чотири одиниці нових транспортно-бойових гелікоптерів у 2012 році

Державне підприємство "Конотопський авіаремонтний завод "Авіакон" (входить до складу ДК "Укроборонпром") виконало ремонтні роботи на гелікоптері російського виробництва Мі-171Ш, що належить Повітряним силам Республіки Гана.

Проте кількість відремонтованих машин, вартість ремонту та його обсяги наразі не відома.

Читайте також: ДП "Авіакон" відремонтує гелікоптер Ка-27ПС ВМСУ

Повідомляється, що чотири таких машини з бортовими номерами GHF-694, GHF-695, GHF-696 та GHF-697 військові Гани зотримали у 2013 році.

Мі-171Ш
Президент Гани Джон Драмані Махама на церемонії передачі ВПС Гани чотирьох транспортно-бойових гелікоптерів Мі-171Ш у травні 2013 року / Фото: ghananewsagency.org

Відповідний контракт на постачання виготовляємих на ВАТ "Улан-Уденський авіаційний завод" гелікоптерів був укладений з "Рособоронекспорт" на початку 2012 року.

Чому влада Гани звернулась за ремонтом не до російського виробника, а саме до українського підприємства питання досить цікаве.

Мі-171Ш
Вивантаження в Аккрі доставленого з РФ призначеного для ВПС Гани гелікоптеру Мі-171Ш (бн GHF-694). Січень 2013 року / Фото: Міністерство оборони Гани

Можливо, це пов’язане з отриманням у вересні минулого року сертифікатів США, які дозволять підприємствам українського оборонно-промислового комплексу ремонтувати гелікоптери типу "Мі" для іноземних замовників.

Загороднюк
Стратегічний радник США Дональд Вінтер та колишній прем'єр-міністр Андрій Загороднюк з сертифікатами на ремонт гелікоптерів "Мі"

Також існує вірогідність що військовим Гани стало відомо про існуючи проблеми з ремонтом машин Мі-8/17 в Росії. Де відбувається деградація російських ремонтно-складальних заводів, на яких останні кілька років почали встановлювати на нові та відремонтовані гелікоптери такого класу браковані деталі, що призводило до частих катастроф таких машин.

Росавіація

Зокрема, низка авіакатастроф, через технічні несправності відремонтованих Мі-8/17, змусили Росавіацію у квітні поточного року запустити перевірку продукції "Казанського вертолітного заводу" (КВЗ) 2018-2020 років випуску.

Читайте також: "Мотор січ" виконає ремонт авіатехніки для закордонних замовників на 13 млн гривень