xcounter
#

Аварія ракети Vega з українським двигуном: "Південьмаш" підтвердив причину

Аварія ракети Vega з українським двигуном: "Південьмаш" підтвердив причину
8789

"Кимось були переплутані один з одним кабелі, які ведуть до двох приводів системи управління вектором тяги двигуна. Втрата управління була повною, це викликала сильне перекидання ракети, і потім траєкторія стала швидко відхилятися від номінальної, що призвело до втрати місії. Ракета впала в абсолютно безлюдній місцевості."​

Це - з заяв представників компанії Arianspace одразу після аварії европейського ракетосія Vega, що сталася 17 листопада.

Ракета Vega розроблена Європейським космічним агентством (ESA) спільно з Італійським космічним агентством (ASI). Вона призначена для виведення на сонячно-синхронну орбіту висотою 1200 км супутників масою до 1200 кг або на полярну орбіту висотою 700 км супутників масою 1500 кг.

Читайте також: Зоряні війни: як країни б'ються за перемогу в космосі

Блок маршового двигуна РД-843 до ракетоносія Vega (він же — розгінний блок AVUM) було виготовлено на підприємстві Південмаш за контрактом з компанією AVIO (Італія) і змонтовано на четвертому ступені ракети Vega.

За словами Роланда Лагіра, головного технічного директора Arianespace, було встановлено, що кабелі, які вели до механізмів управління тягою на верхньому ступені, були переплутані при монтажі двигуна на розгінний блок.

Попередні причини були вдалося з'ясувати завдяки розшифровці телеметричної інформації.

У свою чергу, підприємство "Південмаш" так охарактеризувало ситуацію з аварією Vega:

"Пуск ракети-носія "Вега", який відбувся 17 листопада в рамках місії VV17 за програмою Arianspace, був невдалим. На заключному етапі виведення корисного навантаження на орбіту розгінний блок AVUM відхилився від заданої траєкторії, що згодом призвело до втрати контролю над ним та оголошення двох супутників втраченими.

Згідно з офіційним повідомленням Arianspace (bit.ly/3pFPuij), попередньо встановлено, що до інциденту призвела помилка інтеграції ("integration error") під час монтажу розгінного блоку AVUM.

За словами (bit.ly/32UCVpO) Роланда Лагіра, головного технічного директора Arianespace, встановлено, що кабелі, що ведуть до виконавчих механізмів управління тягою на верхньому щаблі, були перевернуті під час монтажу двигуна на розгінний блок.

Проблема з прокладкою кабелів призвела до того, що двигун перемістив форсунку в неправильному напрямку у відповідь на команди системи наведення ракети.

Це призвело до того, що ракета втратила керування відразу після ввімкнення двигуна четвертого ступеня ракети-носія.

Лагір охарактеризував перевернуті кабелі як “людську помилку”, а не як конструктивну проблему.

Таким чином, причиною інциденту не є конструктивні дефекти блоку маршового двигуна РД-843 або брак при його виготовленні на ПІВДЕНМАШі. Тим більш, необґрунтованими є спроби окремих упереджених та недобросовісних ЗМІ покласти на ПІВДЕНМАШ відповідальність за аварію".

У свою чергу, у повідомленні Arianspace було зазначено, що "відповідно до своїх стандартних протоколів, Arianespace та Європейське космічне агентство (ESA) створять незалежну Дослідну комісію, яка надасть докладні докази, щоб пояснити, чому не було вжито заходів для виявлення та виправлення помилки інтеграції".

У результаті аварії втрачено два супутника. Це апарат дистанційного зондування Землі SEOSAT-Ingenio, перший іспанський супутник ДЗЗ для Європейського космічного агентства. Другий - науковий супутник TARANIS французького космічного агентства CNES, спроектований для вивчення електричних явищ у верхніх шарах атмосфери Землі.

Читайте також: Вперше за три роки: у Мінстратегпромі взялися за космічну галузь