xcounter
#

Авантюрний "мікс" Tempest та Mitsubishi FX хочуть мати на озброєнні через 12 років, щоб "перегнати ворогів"

5318
Eurofighter, фото RAF
Eurofighter, фото RAF

У цього проекту також буде суто європейський конкурент FCAS, але успіх реалізації цієї програми наразі під великим питанням

Велика Британія працює над своїм винищувачем шостого покоління і нещодавно країна оголосила про виділення додаткових майже 740 млн євро на програму бойового літака, відому як Global Combat Air Program (GCAP), яку британці ведуть спільно з Японією та Італією, розповідає видання Infodefensa.

Ця програма має на меті створення стелс-винищувача шостого покоління для заміни британських та італійських Eurofighter Typhoon, а також японського Mitsubishi F-2 – про створення спільного винищувача було оголошено у грудні 2022 року. Фактично, Велика Британія та Японія у рамках цього проекту об’єднають дві власні програми – британський BAE Systems Tempest та японський Mitsubishi FX. Також ймовірно до цієї програми може приєднатися і Швеція.

Читайте також: Винищувач F/A-XX керує в небі БПЛА, а кораблі – надводними безпілотниками: амбітний план США на 10 років
Концепція японського винищувача FX
Концепція японського винищувача FX, зображення ілюстративне

Як відзначається, кошти, які планують виділити на проект, мають "перевести програму створення винищувачів шостого покоління на наступний етап, зосередивши увагу на технологіях".

Відомо, що наразі у рамках програми безпосередньо у Великій Британії вже працюють понад 2800 осіб і 600 різних організацій, і найближчим часом планується додати ще "тисячі робочих місць".

tempest винищувач британія японія шосте покоління стелс
Концепція винищувача Tempest. Фото BAE Systems

У Великій Британії також підкреслюють – для того, щоб "бути на крок попереду противників", вони хочуть мати цей винищувач на озброєнні вже у 2035 році, тобто через 12 років. На цьому зокрема наполягає й міністр

Водночас відзначається таке – що остаточні вимоги до винищувача поки що не сформовані, й наразі для цього британці спільно з японцями та італійцями працюють над понад 60 демонстраторами нових технологій та цифрових концепцій.

Також згадується, що в цього британсько-японсько-італійського проекту також є інший, суто "європейський" конкурент – це проект FCAS, над яким спільно працюють Німеччина, Франція та Іспанія, і у рамках якого створюється винищувач NGF.

Водночас не виключено, що цей проект зрештою може розвалитися через те, що учасники доволі часто встрягають у суперечки, зокрема восени 2022 року повідомлялося, що компанії-учасники не можуть домовитися, хто яку роль гратиме у створенні винищувача.

Leopard 2 та Leclerc євротанк
Демонстратор можливості створення євротанка у вигляді гідриду Leopard 2 та Leclerc на виставці Eurosatory-2018 (фото: MilitaryLeak)

Окремо, до речі, тут можна згадати інший європейський проект від Франції та Німеччини – "євротанк" MGCS, який на сьогодні забуксував і не факт, що взагалі буде реалізований.

Читайте також: Для KF-21 вже протестували дві з чотирьох ракет "повітря-повітря", якими можуть озброїти винищувач