xcounter
#

Армія США хоче озброїти свої аеростати новим радаром для підтримки масштабних наземних операцій

1817
Фото ілюстративне, Raven Aerospace
Фото ілюстративне, Raven Aerospace

У США стали активніше працювати у цьому напрямку після того, як китайська "шпигунська" куля проводила розвідку у повітряному просторі країни

Армія США хоче встановити на свої розвідувальні аеростати новий легкий радар — нещодавно був оприлюднений запит на інформацію щодо цього бортового датчика та відповідні вимоги служби до виробників.

Зокрема йдеться про те, що маса нового радара має бути менш як 6,8 кг (15 фунтів), і що також для його інтеграції в "аеростати-шпигуни" має бути використане вже наявне на них енергетичне та комунікаційне обладнання.

Читайте також: Чи справді для доставки "бавовни" в РФ можна використати аеростати, і що для цього потрібно

Також нове обладнання повинно адекватно працювати на висоті 60 тисяч фунтів, розповідають у виданні Breaking Defense.

Новий радар повинен мати такі характеристики, щоб закрити прогалини у низці показників, зокрема йдеться про цілевказання для далекобійного точного вогню, аеростати з цим радаром будуть використовуватися для підтримки повномасштабних наземних бойових операцій американського війська.

А ще в грудні минулого року Армія США повідомила, що у 2025 році планує запустити нову програму зі створення висотної платформи розвідки та спостереження.

Тоді йшлося про нові платформи, зокрема американські військові хочуть проаналізувати, які можливості вони отримають від висотних аеростатів чи тих же безпілотників, які б могли перебувати у повітрі протягом декількох днів.

Tethered Aerostat Radar Systems (TARS)
Tethered Aerostat Radar Systems (TARS)

Роботи у напрямку розвідувальних аеростатів у США активізувалися після того, як ще на початку 2023 року китайська розвідувальна "повітряна куля" залетіла у повітряний простір США і нібито проводила розвідку над низкою військових об’єктів — втім згодом все ж визначити, що він не зміг зібрати необхідну інформацію.

Раніше Defense Express розповідав, що у Польщі повідомили про закупівлю чотирьох аеростатів протиповітряної оборони.

Також нещодавно стало відомо, що у РФ проти дронів пропонують використовувати аеростати загородження, точніше йдеться про мережу з аеростатів, які у випадку необхідності підіймають у повітря, натягуючи сітку висотою до 250 метрів, яка має ловити дрони.

Читайте також: "Війна аеростатів": як їх вже використовували та чи є вони реальною загрозою