xcounter
#

У Польщі повідомили про закупівлю аеростатів ППО: на всю країну потрібно лише 4

3664
Tethered Aerostat Radar Systems (TARS)
Tethered Aerostat Radar Systems (TARS)

Головна задача аеростатів за програмою Barbara - боротьба із крилатими ракетами та іншими маловисотними цілями

Польська Агенція озброєнь офіційно повідомила про скоре завершення процедури закупівлі аеростатів для посилення протиповітряної оборони та підписання контракту найближчим часом. Загалом планується закупити чотири системи, які мають значно посилити польське ППО проти маловисотних малопомітних цілей, такі як крилаті ракети та дрони.

Сама програма отримала назву Barbara та передбачає розгортання аеростатів з радіолокаційними станціями. Фактично мова йде про прив'язні радари, які підіймаються на висоту декількох кілометрів та тим самим віддаляють радіогоризонт.

Читайте також: РФ для удару 8 травня взяла з конвеєру Х-101 з подвійною БЧ, зроблену в 2 кварталі 2024 року

Зазначимо, що у випадку розміщення РЛС на висоті 1 км дальність прямої радіолокаційної видимості цілі, яка знаходиться на висоті 50 метрів складе 160 км, а якщо РЛС буде знаходитись на висоті 3 км - 255 км. Але той самий радар на землі цю саму ціль зможе побачити лише на дальності близько 40 км.

Такі системи є чудовим доповненням до наземних РЛС, літаків радіолокаційного дозору тощо і не є ноу-хау. Зокрема США активно використовує аеростатну систему Airspace and Surface Radar Reconnaissance (ASRR) з аеростатами Tethered Aerostat Radar Systems (TARS).

У США 11 аеростатів TARS розгорнуті у Флориді, Нью-Мексико, Техасі, Аризоні, Луізіані та Пуерто-Рико. І практика показала, що вони працюють 98% визначеного часу, окрім випадків, коли швидкість вітру становить понад 33 м/с (межа початку урагану найнижчої 1-ї категорії).

Tethered Aerostat Radar Systems (TARS)
Tethered Aerostat Radar Systems (TARS)

І саме у США Польща і закуповує ці системи. Відповідний дозвіл на укладання контракту був наданий Агенцією з оборонної співпраці США (DSCA) у лютому 2024 року. Відповідно до нього гранична ціна була визначена у межах до 1,2 млрд доларів. Але тоді DSCA не уточнила кількість систем. Водночас зараз ця лакуна ліквідована за рахунок повідомлення з Варшави й виходить, що одна система коштує до 300 млн доларів США. А фінальна вартість може стати відома лише після підписання контракту.

Нагадаємо, що Польща доволі давно започаткувала програму Barbara. Це сталось ще у 2017 році, але лише у 2023 році почало практичну реалізацію, направивши відповідний запит на закупівлю. А також оголосивши про формування першого аеростатного батальйону, який буде займатися обслуговуванням першої системи ASRR, що має прибути, за планом, у 2026 році.

Також були розкриті позиції цих аеростатів. Три з них мають закрити кордон із РФ у районі Калінінградської області, Білорусі, ще один - на південному сході поблизу кордону з Україною.

аеростат Польща рлс

Читайте також: У міноборони Білорусі навіть не знають, як виглядають ядерні бомби для їх Су-25