xcounter
#

Армія РФ в 2022 році мала отримати ЗРК "Гибка-С" на базі "Тигра", але "щось пішло не так"

1960
Російський ЗРК малої дальності "Гибка-С", ілюстративне зображення довоєнних часів
Російський ЗРК малої дальності "Гибка-С", ілюстративне зображення довоєнних часів

Втім можливо, що такі системи ще доїдуть до фронту, у вигляді "шушпанцерів"

Рашисти "засвітили" свій "ерзац-Солнцепек", а точніше МТ-ЛБ із корабельною РСЗВ типу А-22 із десантних кораблів проекту "Зубр" на повітряній подушці. Такий "шушпанцер" виглядає по-справжньому небезпечно, і продовжує лінію імпровізованих машин з "морським" озброєнням. Але тут варто згадати, що в росіян "в запасі" є і серійний зразок техніки з "корабельною" зброєю.

Наприкінці грудня 2021 року кремлівські пропагандисти заявляли, що у 2022 році армія РФ має отримати перші серійні зразки ЗРК малої дальності "Гибка-С" на шасі бронеавтомобіля "Тигр". Судячи з усього, цей комплекс задуманий саме як "сухопутна" версія корабельного ЗРК "Гибка", встановленого на ракетних корветах проекту 21631 "Буян-М", із аналогічними характеристиками – дальність стрільби до 5 км, висота до 3 км.

Читайте також: Армія РФ має понад 110 літаків Ан-26, запчастини до яких можуть попросити в Китаю
ЗРК "Гибка", який стоїть на кораблях проекту 21631 "Буян-М", ілюстративне фото з відкритих джерел

Як водиться у випадку з будь-яким російським "аналоговнєтом", навіть комплекс "Гибка-С" пройшов багаторічний етап "маринування" на пропагандистських виставках, бо перша публічна презентація цього ЗРК відбулась ще в 2016 році. Як ознаки "аналоговнєтності" ЗРК "Гибка-С" були заявлені начебто здатність вести вогонь на ходу зі швидкістю до 30 км/год, і можливість вражати цілі за цілевказівкою мобільної РЛС "Гармонь", що входить до складу машини розвідки та управління командира (МРУК) на базі того ж "Тигра", при цьому характеристики тої ж "Гармоні" не розкривались.

Втім, якщо опиратись на дані з відкритих джерел, поставки "Гибка-С" в стройові частини армії РФ у 2022 році так і не почались, і для кремлівських пропагандонів теж виникло обережне питання, чому цей аналоговнєт так і не доїхав до поля бою.

МРУК на шасі "Тигра" із РЛС "Гармонь" до комплексу "Гибка-С", ілюстративне зображення довоєнних часів

Але не варто виключати, що окупанти за якийсь час дійдуть і до перестановки корабельних ЗРК "Гибка" на сухопутне шасі. І це буде ще той "шушпанцер".

Читайте також: Схоже росіяни згадали про БОМАН, бо для чого ще поставили на БТР-80 блоки під С-8