xcounter
#

РФ починає серійне виробництво свого аналогу польського ЗРК Poprad

9358
Російський ЗРК малої дальності "Гибка-С", фото з відкритих джерел
Російський ЗРК малої дальності "Гибка-С", фото з відкритих джерел

Хто стане покупцем їх новітнього ЗРК, росіяни поки що не розкривають

Російська оборонна корпорація "Ростех" оголосила про старт серійного виробництва свого новітнього зенітно-ракетного комплексу малої дальності "Гибка-С", розповідають російські ЗМІ.

При цьому вони стверджують, що комплекс "Гибка-С" - це "експортно-орієнтований виріб", державні випробування якого відбулись ще в 2019 році. Але при цьому – не розкривають, хто ж має стати покупцями цього російського ЗРК малої дальності, який начебто може уражати повітряні цілі на ходу при швидкості до 30 кілометрів на годину.

Читайте також: Російський концерн "Калашников" почав виробництво нових ракет до радянських "Стрела-10"
Стрільба із російського ЗРК малої дальності "Гибка-С", фото з відкритих джерел

В загальний рисах російський комплекс "Гибка-С" можна назвати аналогом польського ЗРК малої дальності Poprad. Вони мають однакову архітектуру – декілька ПЗРК, встановлених на шасі бронеавтомобіля, що також виступає платформою для апаратури управління стрільбою.

Тим, що хронологічно польський Poprad пішов у серію першим. Як розповідав Defense Express, на початок червня 2021 року польське військо мало уже 60 екземплярів ЗРК Poprad, які головним чином постачаються для дивізіонів ППО тих бригад Сухопутних військ, що уже переоснащені на новітні колісні бронемашини Rosomak.

Лінійка польських ЗРК малої дальності Poprad, ілюстративне фото з відкритих джерел

В строю збройних сил Польщі комплекси Poprad виконують завдання по прикриттю частин польської армії від ворожих гелікоптерів, літаків, дронів та крилатих ракет. В свою чергу, як стверджують росіяни, комплекси "Гибка-С" здатні знищувати на малих висотах літаки та гвинтокрили, БПЛА та крилаті ракети противника.

Хоча "Гибка-С" - це лише платформа на шасі бронеавтомобіля "Тигр-М", на яку встановлюються переносні зенітно-ракетні комплекси типів "Игла", "Игла-С" чи "Верба".

Стрільба із російського ЗРК малої дальності "Гибка-С", фото з відкритих джерел
Читайте також: Збройні Сили України розмістили біля окупованого Криму гаубиці "Мста-Б"