xcounter
#

Антинатівська пропаганда: як Росія поширює фейки про коронавірус

52
Антинатівська пропаганда: як Росія поширює фейки про коронавірус

Росія проводить цілеспрямоване поширення дезінформації, пов’язаної з коронавірусом, на східноєвропейській території з метою стимулювання антинатівських настроїв серед населення

Тактика поширення фейків варіюється від звичайних антизахідних коментарів на проросійських сайтах до розповсюдження дезінформації на зламаних новинних ресурсах.

Однією з основних цілей Росії для поширення дезінформації є Литва, повідомляється в дослідженні. Так, у січні на литовському новинному ресурсі Kauno diena був опублікований фейк про те, що нібито в солдата США у Литві був діагностований COVID-19 (з вересня 2019 року в країні розташовувалися частини 1-ї кавалерійської дивізії армії США). Історія була видалена з ресурсу за декілька хвилин.

Читайте також: Армія РФ в Італії: Кремль здійснив інформаційну агресію, прикрившись короновірусом

У березні на балтійському веб-порталі Delfi була опублікована фейкова інформація про те, що навчання Defender Europe, які достроково згорнули через коронавірус, все ще будуть проводитися в Литві – але вже таємно. Відділ стратегічних комунікацій Міністерства закордонних справ Литви 20 березня спростував цю інформацію у твіттері.

У дослідженні повідомляється, що прокремлівські пропагандисти також переслідують і дружні до НАТО країни. Так, в Україні під час подій в Нових Санжарах Росія поширила серед кількох журналістів фейковий лист нібито від Міністерства охорони здоров’я України, в якому були фальшиві дані про виявлені в Україні п’ять випадків COVID-19.

Читайте також: Армія США розгортає польові шпиталі для хворих на коронавірус