xcounter
#

Американці підготували вісім українських військових інструкторів для підготовки розрахунків ПТРК FGM-148 Javelin (фото)

5752
Підготовка операторів ПТРК FGM-148 Javelin у Школі протитанкової артилерії НАСВ / Фото: сержант Грегорі Глосер
Підготовка операторів ПТРК FGM-148 Javelin у Школі протитанкової артилерії НАСВ / Фото: сержант Грегорі Глосер

Загалом в Збройних силах підготовлено вже 60 операторів американських протитанкових ракетних комплексів третього покоління

Курс навчання військових інструкторів проводився на базах Міжнародного центру миротворчості і безпеки Національної академії сухопутних військ та Школи протитанкової артилерії НАСВ американськими військовими інструкторами Об’єднаної багатонаціональної групи підготовки України (JMTG-U).

Відзначається, що наприкінці підготовки вісім нових "вчителів" отримали відповідні сертифікати від американських колег та сертифікати Школи протитанкової артилерії НАСВ.

Читайте також: Скільки насправді коштує ПТРК Javelin: американські документи
ПТРК  Javelin у НАСВ
Підготовка операторів ПТРК FGM-148 Javelin у Школі протитанкової артилерії НАСВ / Фото: сержант Грегорі Глосер

"Щороку декілька бригад Збройних Сил України проходять підготовку в нашому Центрі в межах програми JMTG-U. У цих з’єднаннях з’являються підрозділи, на озброєнні яких є ПТРК Javelin. Бойові розрахунки "Джавелінів" опановують свій фах на спеціальних курсах", - розповів начальник відділу підготовки артилерійських підрозділів МЦМБ підполковник Олександр Юрченко.

Він підкреслив, що відтепер нові українські інструктори зможуть навчити бойових операторів американських комплексів, що прибувають з бригад ЗСУ найновішим знанням щодо роботи з комплексами.

ПТРК Javelin та "Стугна-П"

"Їхнє завдання — навчати бойові розрахунки новим способам застосування "Джавелінів" у різній обстановці, взаємодії з іншими підрозділами на полі бою. Інструктори постійно спілкуватимуться з американськими колегами, перейматимуть їхній досвід і одразу ділитимуться новими знаннями з військовослужбовцями підрозділів ПТРК Javelin з українських бригад", - наголосив Олександр Юрченко.

Варто додати, що донедавна у Школі протитанкової артилерії готували лише розрахунки операторів українських та старих радянських комплексів. Мова йде про сім напрямків: застосування ПТРК "Стугна-П", "Корсар", "Фагот" й "Метис", ПТРК, що базовані на рухомих засобах - "Штурм-С" та "Конкурс", а також застосування протитанкової гармати МТ-12 "Рапіра".

"Цього року ми почали підготовку курсантів за восьмим напрямком — застосування ПТРК FGM-148 Javelin. У нас є все необхідне: тренажери, добре підготовлені власні інструктори й відповідна матеріально-технічна база", - відзначив начальник Школи підполковник Микола Ханас.

Читайте також: ЗСУ показали стрільби з ПТРК Javelin (відео)