xcounter
#

"Американський" БМ "Оплот" нарешті відправили замовнику

14980
"Американський" БМ "Оплот" на репетиції військового параду у Києві у серпні 2021 року
"Американський" БМ "Оплот" на репетиції військового параду у Києві у серпні 2021 року

Давно виготовлений для військових США український танк у "топ"-комплектації продали за майже $7 млн

Замовлений Пентагоном у 2018 році через ДК "Укрспецекспорт" ОБТ БМ "Оплот" днями був відправлений з ДП "Завод імені Малишева" до своїх нових володарів в Північну Америку.

За інформацією Defense Express, бойову машину відвантажили з держпідприємства, що входить до складу ДК "Укроборонпром" 10 жовтня цього року.

Читайте також: БМП-1ТС зі "Списом", "Мінерал-У" для "Нептуна" та "Рокач" - найцікавіше з виставки на Михайлівській площі (відео)
БМ Оплот
Ймовірно "американський" БМ "Оплот" під час відвантаження замовнику 10 жовтня 2021 року / Фото: Vasyl Shurupov

Власне, цей танк був виготовлений вже досить давно й за останній рік взяв участь у кількох показах військовим інших країн, був виставлений на Міжнародній виставці "Зброя та Безпека-2021" і навіть побував на військовому параді на честь 30-річча Незалежності України.

БМ Оплот
"Американський" БМ "Оплот" заїжджає до павільйону Міжнародного виставкового центру у Києві для участі в експозиції ДК "Укроборонпром" в рамках виставки "Зброя та Безпека-2021"

Відомо, що "американський" БМ "Оплот" виготовлений в найсучаснішій комплектації й обійшовся американському бюджету у $7 млн (експортна ціна БМ "Оплот-Т" для Таїланду начебто становила $4,9 млн за одиницю), тоді як версія танка, яку в цьому році виготовили на замовлення ДК "Укрспецекспорт" для проведення офіційних заходів, озвучена на рівні лише у $3 млн.

БМ Оплот
В першій репетиції військового параду на честь 30-річч Незалежності України взяло участь одразу три "Оплоти" - "американський", "виставковий" та "учбовий" (єдиний, що належить ЗСУ)

Варто додати, що США вже не вперше замовляють сучасні зразки військової техніки в Україні (як радянські, що залишилися після розпаду СРСР, так і розроблені вже в часи Незалежності). Відомо, що американські військові раніше закупали танки (Т-80УД), винищувачі (Су-27), РЛС (36Д6) тощо.

Boeing C-17 Globemaster III
Днями аеропорт Бориспіль відвідав військово-транспортний літак Boeing C-17 Globemaster III. Можливо саме він перевіз БМ "Оплот" в США / Фото: Oleksandr Naumenko
Читайте також: Україна отримала нову партію воєнної допомоги від США