xcounter
#

А що як рашисти хочуть теле-керовані танки-сараї, і що реально можуть

3973
Танк-сарай на базі Т-72 з мінним тралом
Танк-сарай на базі Т-72 з мінним тралом

Або про новий виток експериментів окупантів із бронетехнікою

У відкритому доступі з’явились кадри, які демонструють експерименти росіян по системам управління для дистанційно керованих танків. В цьому епізоді як дослідний зразок ворог використав ймовірно захоплений Т-72, але тут треба більшу увагу звернути скоріше на те, наскільки громіздку систему керування рашисти відпрацьовують на цій машині.

На кадрах можна зауважити одразу трьох операторів, які одночасно ведуть управління цим «теле-танком», із яких два використовують щось схоже на пульт управління FPV-дроном, третій – просто тримає пульт дистанційного керування. При цьому сама машина перебуває в зоні прямої видимості операторів, що заодно може означати вкрай малу дальність управління на поточному етапі.

Читайте також: Що дивного у тому, де саме розбився Су-34 і чому у перебазування повірити важко

На цю історію звернули увагу також автори порталу The War Zone, і вони при цьому висловили доволі цікаву ідею – а якщо рашисти таким чином експериментують, бо хочуть перетворити свої "танки-черепахи" на дистанційно керовані машини. Вони при цьому виходять із такої логіки.

Російські "танки-черепахи" можна в чомусь назвати "машинами із обмеженим функціоналом", бо такі танки справді "заточені" під вузьке коло завдань – прокласти шлях іншим танкам в колоні, і заодно висадити десант, для захисту якого на танку власне і зводиться "сарай". Чисельні відео свідчать, що доволі часто ураження ворожих "танків-черепах" відбувається через люки механіків-водіїв.

Рашистський "танк-сарай", ілюстративне фото з відкритих джерел

Тому логічним виходом із ситуації виглядає рішення взагалі позбавитись від необхідність саджати екіпаж в машину, а налагодити дистанційне керування танком – логічним інструментом для досягнення цієї мети.

Ще один варіант, який слушно припускають автори TWZ – рашисти можуть таким чином працювати над створенням щось на кшалт "FPV-танків-камікадзе", тільки на кращому технологічному рівні. Аніж у них це було раніше – нашпигувати умовний Т-55 вибухівкою, направити танк в сторону позицій наших військ, покласти щось важке на педаль газу і отримати нульову результативність цієї акції.

Орієнтовна схема радянської системи дистанційного управління для Т-72, де під "1" позначено власне блок управління, джерело - btvt_2019

Від Defense Express вважаємо за потрібне додати такий акцент. В теорії, і до цього моменту росіяни заявляли про роботу над дистанційно керованою бронетехнікою, наприклад – над "роботизованою" БМП-3, але такі машини ще ні разу не "світились" на полі бою. Можна "до колекції" пригадати епізод із невдалим застосуванням "безпілотного танка" армії РФ для розмінування у серпні 2022 року, мова про комплекс "Прорыв-1".

В теорії, в росіян могли також залишитись і напрацювання радянських часів, які наприклад дозволяли перетворити Т-54 або ж навіть Т-72 на дистанційно керований. Тобто як мінімум зачатки технологічної бази та сам намір отримати дистанційно керовані танки російські окупанти демонструють. Але тут відкритим лишається питання, чи зможуть вони довести до логічного задуму реалізацію цього фіналу.

Складові комплексу "Прорыв-1" - "безпілотна" версія БРМ-3М та машина управління на базі КАМАЗ, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: FPV-дронами знищено станцію РЕБ "Борисоглебск-2" на дальності 12-15 км (відео)