xcounter
#

В США з транспортних літаків роблять сурогатні бомбардувальники (відео)

2684
Рендер американської програми Rapid Dragon з транспортниками C-17A Globemaster III
Рендер американської програми Rapid Dragon з транспортниками C-17A Globemaster III

ВПС США та корпорація Lockheed Martin продовжують розвиток своєї програми Rapid Dragon, яка дозволяє використати штатні військово-транспортні літаки для підтримки дій бойової авіації на землі

Днями, розробники представили додаткову інформацію щодо недавніх практичних випробувань своєї концепції, під час яких для нанесення ракетних ударів новими високоточними крилатими ракетами були використані серійні транспортники Boeing C-17A Globemaster III та Lockheed Martin EC-130J Super J.

Тести провели у серпні цього року над ракетним полігоном Уайт-Сендс в штаті Нью-Мексико. За словами представників Lockheed Martin, випробування охоплювали всі основні аспекти можливих операцій, включно зі скиданням новітніх крилатих ракет JASSM-ER, що довело реальність запропонованої концепції.

Читайте також: У США вперше підірвали боєголовку гіперзвукової ракети ARRW

При цьому відзначається, що проект демонструє дуже стрімкий прогрес. Адже лише 10 місяців тому він являв собою лише концепт.

JASSM-ER
Навіть один транспортний літак може нести понад десяток крилатих ракет JASSM-ER

Основна ідея Rapid Dragon полягає у підвищенні ударних можливостей ВПС США при нанесенні високоточних ударів з повітря за рахунок залучення додаткових неспеціалізованих крилатих машин.

JASSM-ER
Варіанти модульних піддонів з крилатими ракетами JASSM-ER для транспортних літаків Boeing C-17A Globemaster III та Lockheed Martin EC-130J Super J

Концепція такої платформи досить проста, але потребує певних сучасних технологій – у транспортний літак завантажуються спеціальні модульні піддони з крилатими ракетами й завантажені боєприпасами сурогатні бомбардувальники відправляються у район нанесення удару.

C-17A
Boeing C-17A Globemaster III можна завантажити щонайменше 27 крилатими ракетами

Пошук та визначення цілей здійснюється стандартними для ВПС США засобами (розвідники, БПЛА тощо), після чого, незалежна від літака-носія система управління боєм отримує необхідні дані цілевказівки й завантажує їх в емулятор ракет JASSM-ER.

Далі, у необхідному районі поза зоною дії ППО противника, з транспортного літака піддони з ракетами десантуються в повітря на великій висоті де крилаті ракети з завантаженими даними цілей відокремлюються й летять за заданими координатами у бойовому режимі.

JASSM-ER
Скидання крилатої ракети JASSM-ER з піддона під час випробувань у серпні 2021 року

Варто додати, що бойові стрільби в рамках програми Air Force Rapid Dragon з практичним ураженням цілей заплановані вже на кінець цього року.

Навіть в порівняно невеликий EC-130J Super J (може нести до 20 тонн вантажу) "влізає" мінімум 12 крилатих ракет
Читайте також: Керівництво ДП "Антонов" підставило Україну та НАТО: новий "схематоз" у програмі SALIS (документи)