xcounter
#

У США вперше підірвали боєголовку гіперзвукової ракети ARRW

2526
Гіперзвукова крилата ракета AGM-183A ARRW (Air-Launched Rapid Response Weapon)
Гіперзвукова крилата ракета AGM-183A ARRW (Air-Launched Rapid Response Weapon)

Вже в цьому місяці очікуються другі випробування гіперзвукової ракети ARRW

Військово-повітряні сили США вперше підірвали боєголовку гіперзвукової ракети AGM-183A ARRW. Тести проводила 780-а випробувальна ескадрилья на авіабазі Еглін, що у Флориді.

B-52 бомбардувальник
Гіперзвукова ракета під крилом бомбардувальника B-52

Як стверджують у ВПС США, це було перше подібне випробування боєголовки гіперзвукової ракети класу "повітря-поверхня", яке дозволило зібрати дані, зокрема, щодо унікальної форми цієї бойової частини.

Читайте також: Перший український прямотічний двигун для нових ракет: по дорозі до гіперзвукової швидкості

Як саме проводився тест на детонацію наразі невідомо, однак, ймовірно, ці тести не були частиною загальних випробувань гіперзвукової ракети AGM-183A ARRW, зазначає Flightglobal.

Водночас, як наразі відомо, вже в цьому місяці ВПС США планують провести другі випробування перспективної гіперзвукової ракети – перші тести відбулися у квітні цього року й завершилися невдало: тоді ракета так і не покинула крило бомбардувальника B-52.

B-52 бомбардувальник
Бомбардувальники B-52 будуть носіями нових гіперзвукових ракет

Гіперзвукова ракета швидкого реагування AGM-183A ARRW має першою досягти експлуатаційних спроможностей серед інших "гіперзвукових" проєктів США. Як раніше розповідав Defense Express, усього з 2015 до 2024 року країна планує витратити близько 15 млрд доларів на 70 проєктів з розробки гіперзвукових ракет та пов’язаних з ними технологій.

Гіперзвукова зброя
Графік демонструє витрати США на розвиток гіперзвукової зброї у 2015-2020-х роках, а також потенційні витрати у 2021-2024

Читайте також: Знищить флот Китаю та РФ: у США розкривають подробиці про субмарину нового покоління з гіперзвуковою та лазерною зброєю