xcounter
#

Створювати зброю роками, як це було з F-117 та "стелс" загалом, небезпечно: нові зразки мають з’являтися швидше

5965
F-117 Nighthawk
F-117 Nighthawk

Представники Пентагону кажуть, що американські військові сьогодні не повинні "розтягувати" появу у військах новітніх зразків озброєнь

Військові США занадто довго розробляють нові технології та перетворюють їх на ефективні бойові платформи – таку думку висловила заступник міністра оборони США Кетлін Хікс. Про це вона заявила під час конференції Агенції перспективних оборонних дослідницьких проектів (DARPA), повідомляє видання Flight Global.

f-117
F-117. Фото: ПС США

Вона відзначає, що збройні сили США мають пришвидшити темпи розробки та впровадження технологічних досягнень: "У нас немає десятиліть, щоб чекати, поки сучасні та кращі концепції й можливості будуть розповсюджені у наших збройних силах".

Читайте також: Винищувач F-35 та "пенсіонер" F-117 "засвітилися" з цікавим покриттям: чи буде це "стелс" нового рівня
Have Blue бомбардувальник
Демонстратор Have Blue. Фото: ПС США

Як приклад Хікс наводить розгортання стелс-технологій для парку бойових літаків ВМС, ПС та КМП США – наприклад, від створення першого демонстратору стелс-бомбардувальника Have Blue до прийняття на озброєння F-117 Nighthawk пройшло майже десятиліття.

Але попри успіх з F-117, знадобилося ще десятиліття, щоб стелс-технології стали "мейнстримом" для значної частини парка бойових літаків США (йдеться про винищувачі п’ятого покоління F-22 та F-35. Водночас програма Joint Strike Fighter згодом зіштовхувалася з численними затримками та перевитратою коштів.

"Ймовірно, такий графік був прийнятним під час Холодної війни, коли наш головний стратегічний конкурент був відносно незграбним та повільним, але не сьогодні, коли технології постійно змінюються", – відзначає Хікс.

Водночас бажання швидко розроблювати та впроваджувати нові системи стало загальнонаціональною ініціативою Пентагону – з ухилом у бік програмного забезпечення.

Ця стратегія відома в Пентагоні як "модульний підхід до відкритих систем" (MOSA) і побудована на тому, щоб майбутні програми закупівель базувалися на програмному забезпеченні з відкритим вихідним кодом – це дозволить розробникам швидко та дешево створювати нові датчики, зброю тощо для існуючих платформ.

Читайте також: Чи потрібна B-21 Raider безпілотна "копія": у США шукають рішення для підтримки майбутнього бомбардувальника