xcounter
#

РФ будує "схему" по нелегальному ремонту корветів "Каракурт" в окупованому Криму: бояться нових санкцій

3260
Ракетний корвет проекту 22800 "Каракурт", фото ілюстративне
Ракетний корвет проекту 22800 "Каракурт", фото ілюстративне

Зовні виглядає все так, що ВМФ РФ хоче навчити екіпажі своїх ракетних кораблів-носіїв "Калібрів" самостійно виконувати доковий та заводський ремонт, хоча такі роботи – апріорі неможливі без залучення сторонніх підрядників. Тим більш, російські військові уже мають певний досвід використання нелегальних "економічних схем" у своїй діяльності

Зазвичай прес-служба Міноборони РФ викладає яскраві пропагандистські повідомлення, у яких йдеться або новий епізод бойової підготовки, або ж про новий зразок озброєння, що має бути поставлений в стройові частини армії РФ.

На цей же раз Міноборони РФ виклало повідомлення, перше враження після якого – "а що росіяни хотіли цим сказати?".

Читайте також: Виробник ракетних катерів для ВМС України розповів детально, як будуватиме два фрегати для Індонезії
Підготовка до спуску на воду ракетного корвету за проектом 22800 "Каракурт", фото ілюстративне

Формально, росіяни написали наступне. Російський 51-ий Центральний конструкторсько-технологічний інститут судноремонту розробив ремонтно-технічну документацію та типові відомості для організації докового ремонту та заводського ремонту ракетний корветів проекту 228000 "Каракурт".

Начебто така документація була розроблена на замовлення ВМФ РФ.Ці документи не планують "класти під сукно", навіть навпаки – ознайомити з нею екіпажі уже наявних ракетних корветів проекту "Каракурт", з метою начебто просто покращити рівень технічного обслуговування цих кораблів силами особового складу.

Ракетний корвет проекту "Каракурт" із складу Балтійського флоту виступає участником параду ВМФ РФ в Санкт-Петербурзі

Уважний читач може зауважити протиріччя – заводський та доковий ремонт не можливо виконати силами екіпажу корабля, все рівно потрібно залучати підприємства-підрядники.

Якщо ВМФ РФ аж так хоче покращити умови технічного обслуговування своїх кораблів особливо у заводських умовах, то було б логічніше покращувати взаємодію між командуванням флоту та підприємствами російського ОПК.

Корпуси кораблів проекту 22800 "Каракурт" на стапелях "Заводу Залив" в окупованій Керчі, фото ілюстративне

Але є один нюанс. Виробниками кораблів за проектом 22800 "Каракурт" формально виступають підприємства російського ОПК, які фактично використовують потужності в окупованому Криму – "Пелла" та "Зеленодольский судостроительный завод". Зокрема, для Чорноморського флоту в РФ в окупованій Керчі зараз відбувається будівництво трьох корветів "Каракурт".

Як відомо, для будівництва ракетних корветів в окупованому Криму використовуються дві схеми – або ж виготовлення корпусу корабля на законній території РФ та добудова уже на території захопленого півострову, або ж увесь цикл виробництва відбувається в окупованому Криму.

Корпус недобудованого корабля проекту 22800 "Каракурт" під час буксирування по внутрішнім водним шляхам РФ, фото ілюстративне

Були уже повідомлення, що санкції Заходу проти РФ за окупацію Криму обертались як мінімум зривами строків робіт, і так цикл виробництва корабля класу "корвет" міг тривати до 5 років.

Тому, схоже, ВМФ РФ зараз конструює схему, за якою офіційно технічне обслуговування корветів "Каракурт" в окупованому Криму виконуватимуть підрозділи Чорноморського флоту РФ, а потужності тамтешніх підприємств ОПК – незаконно використовуватимуться за "тіньовими схемами".

Корабель проекту 22800 "Каракурт" на сліпі перед спуском на воду, фото ілюстративне

Тим більш, російські військові уже мають певний досвід використання нелегальних "економічних схем" у своїй діяльності.

Декілька тижнів тому, 21 вересня 2021 року в окупованому Криму відбувся спуск на воду ракетного корвету "Аскольд" того же проекту "Каракурт".

Російський ракетний корвет "Аскольд" проекту "Каракурт" перед спуском на воду в окупованій Керчі, фото з відкритих джерел

Фактично, цей корабель збудував "Завод Залив" в окупованій Керчі, але російські військові проголосили, що ці роботи виконало "Судостроительный завод имени Б. Е. Бутомы". Очевидно – на цю юрособу і видавали замовлення на будівництво того ракетного корвету.

Це – підставна компанія, на яку росіяни оформили активи "Заводу Залив", аби хоч якось пом’якшувати дії санкцій Заходу за окупацію Криму.

За поточними планами, для Чорноморського флоту РФ має бути збудовано три ракетні корвети за проектом 22800 "Каракурт"
Читайте також: Естонія купить в Ізраїлю протикорабельні ракети, які розробляються для флоту Сінгапуру