xcounter
#

Неймовірна історія про рашиський Ми-8, що сів у Полтаві: навіщо у РФ "запускати" цю історію (оновлено)

7429
Ми-8, основний транспортний вертоліт армії РФ
Ми-8, основний транспортний вертоліт армії РФ

Ще з початку війни російським пілотам обіцяно по 500 тисяч доларів за угон вертольотів, й поки все нагадує, що цією можливістю вони користуються

Рашиський "воєнкор", Fighterbomber, який відомий здебільшого однотипними постами "вечного полета братья" опублікував вкрай цікаву історію про російський вертоліт Ми-8, який декілька тижнів тому нібито здійснив посадку на авіабазі поряд із Полтавою.

Стислий переказ історії: екіпаж російського вертольота або став жертвою радіогри, або відмовили навігаційні прилади, при цьому навіть цивільні навігатори. В результаті вертоліт перетнув лінію фронту або кордон (в оригіналі сленгове "ленточка"), не зміг зорієнтуватися, але побачили аеродром де й здійснили посадку.

Читайте також: Не "Бастион", але не менш важливо: у Криму знищено С-400 й рашисти проґавили навіть розвідувальний БПЛА (відео)
Ми-8 РФ

Ним виявилась авіабаза під Полтавою, а коли російські вертолітники зрозуміли свою помилку та спробували здійснити зліт - українські військові відкрили вогонь на ураження по кабіні. В результаті був вбитий другий пілот та борттехнік, командир машини отримав поранення.

Водночас сама історія навряд витримує критику. Справа в тому, що Полтава, якщо брати найкоротший маршрут, знаходиться у 120 км від кордону РФ. Забезпечити на всьому маршруті пригнічення засобів навігації - задача, яка навряд можлива для реалізації. Більше того, з великою долею ймовірності сам вертоліт був би збитий.

Також переплутати сторони світу одразу трьом членам екіпажу дуже складно, навіть, якщо політ здійснювався у темну пору доби. І треба бути дуже впертим для того, щоб мінімум пів години летіти у протилежний бік, замість того, щоб просто подивитися хоча б на компас.

Ми-8

Водночас така історія вкрай сильно нагадує сценарій з угоном вертольота командиром, який тоді самостійно розстріляв інших членів екіпажу, або за змовою всіх льотчиків, й тоді історія про вогонь по вертольоту - не більше ніж замилювання суті.

Про те що мова йде про угон вертольоту також може говорити приписка джерела інформації що з командиром машини зараз "жорстко працюють" й він на камеру може сказати все що завгодно. Водночас саме у версію втрати орієнтації російський "воєнкор" пропонує вірити без жодних сумнів та не розповсюджувати будь-які інші.

Й також маємо нагадати, що на початку російського вторгнення уряд України обіцяв 500 тисяч доларів російським пілотам, які передадуть свої машини ЗСУ. Й цілком можливо що такі випадки були.

Оновлено:

Згодом припущення, що вертоліт був угнаний російськими льотчиками була офіційно підтверджена з боку Головного управління розвідки Міноборони України. Деякі деталі цієї операції вже стали відомі, а решту обіцяють згодом.

Читайте також: Де ще окрім Швеції можливо дістати Gripen для ЗСУ і чому Стокгольм може бути максимально зацікавлений у цьому