xcounter
#

Ленд-ліз для України: що це означає для нас у п'яти фактах

Ленд-ліз для України: що це означає для нас у п'яти фактах
42658

Ленд-ліз має вирішальне стратегічне значення для перемоги України

Конгрес США схвалив закон про ленд-ліз для України, це була передостання сходинка на шляху до вступу в силу після того, як нижня палата американського парламенту, Сенат, схвалив цей закон 7 квітня. І після того, як його очікувано підпише президент США Джо Байден механізм, який востаннє працював під час Другої світової війни почне "розкручуватись" з новою силою.

Під час опису цього закону доволі часто говорять, мовляв, закон про ленд-ліз значно спрощує процедуру постачання озброєнь до України, яка не повинна платити заздалегідь за американські поставки техніки та озброєння.

Читайте також: Як РФ "губили" свої Т-72Б3 та інші "танкові провали" рашистів в Україні
Ленд ліз Україна
Результат голосування у Конгресі

Водночас стратегічне значення цього закону трохи більше ніж просто "постачання озброєння". Він означає, що Україна буде отримувати допомогу достатню для перемоги, бо поразка нашої країни у війні з РФ - загрожує безпеці цивілізованого світу.

Defense Express підібрав п'ять фактів про ленд-ліз, які дозволяють зрозуміти його важливість.

1. Жодна війна з 1945 року у світі не мала для США аналогічного значення і це перший випадок з 1941 року. І варто нагадати, що перший закон про ленд-ліз був прийнятий лише після перших двох років Другої світової війни у березні 1941 року для Великобританії, у квітні - для Китаю, у жовтні - для СРСР.

2. Як і під час Другої світової війни перед тим як надати настільки масштабну допомогу, влада США максимально прагматично оцінювала воюючі сторони. Допомагати тому, хто не докладає всіх зусиль заради перемоги США ніколи не будуть.

Далі, для розуміння, цитата конгресмена Адама Шиффа: "Українці показали себе надзвичайно здібними та стійкими перед лицем російської агресії. І з огляду на наші ресурси ми можемо допомогти надати всі необхідні засоби для стримування сил Володимира Путіна доти, доки ціна його кривавої війни не стане для нього надто високою".

3. Ленд-ліз це не лише про зброю. Це допомога тим, що необхідно для перемоги. Наприклад, до СРСР направлялась не тільки танки та літаки, а величезна кількість сировини починаючи від бронесталей та порохів, верстати, локомотиви, навіть консерви.

Об'єм цієї допомоги, яка становила 17 499 861 тонн вантажів, а також її значення потім СРСР намагались нівелювати всю свою історію. Ще більше допомоги отримала Великобританія.

4. США мають значні запаси озброєння, яке вже перебуває на базах зберігання. Мова йде про тисячі одиниць танків, БМП, САУ та іншої техніки. Значна кількість систем протиповітряної оборони, літаків та іншої складної військової техніки може бути передана одразу із наявного складу збройних сил США, як це було з гаубицями M777.

І передаватися буде та зброя, яка на думку Пентагона та Білого дому буде найнеобхіднішою для України.

5. Ленд-ліз це гра "в довгу", що передбачає розгортання військових, логістичних та промислових потужностей, як в США, так і в Україні. Нова зброя ще має пройти підготовку перед відправкою, доставлена до України, а українські бійці навчитися користуватися нею. Паралельно з цим американське ОПК запустить виробництво нової техніки та зброї.

Тобто ленд-ліз це не готова "драбина", це всі необхідні матеріали, для того, щоб Україна самостійно збудувала собі сходи до перемоги.

Читайте також: Німеччина продовжує "викручуватись": Бундестаг з величезним "АЛЕ" закликав передати важке озброєння ЗСУ