xcounter
#

​Космонавтика РФ скотилась за кількістю запусків до початку космічної ери 60-х років

У РФ немає нових розробок, а радянські - вже застаріли
У РФ немає нових розробок, а радянські - вже застаріли
4543

За весь 2020 рік РФ запустила у космос всього 17 ракет

Російська космонавтика показала найгірший стан за останнє півсторіччя. Кількість запусків ракетоносіїв РФ у космос у 2020 році склало всього 17, включно із двома пусками "Союзу" з Гвіанського космічного центру в інтересах Європейського космічного агентства.

Водночас у 2020 році США здійснили 44 пуски (4 аварійних), включно із надлегкими ракетами Electron з Нової Зеландії, а Китай - 39 (4 аварійних).

Читайте також: ​Іржава космічна скрепа Росії: про точку неповернення "Роскосмоса" на шляху до безодні
РН Союз
"Союз", створений Корольовим, залишається для РФ основним ракетоносієм

Менше пусків ніж РФ сьогодення робив СРСР лише у перших двох роках 60-х років. Вже у 1962 році кількість пусків становила 22 та з кожним роком неодмінно збільшувалась, досягнувши 108 пусків у 1982 році. До цього найгіршим роком для "Роскосмосу" був 2016, коли було зроблено 18 успішних та один аварійний запуск.

"У 2020 році ми здійснили менше, ніж планували, пусків ракет космічного призначення в інтересах держави і наших комерційних партнерів. Але у відомих важких обставинах коригувати свої плани змушені були всі економіки світу", - виправдався голова "Роскосмосу" Дмитро Рогозін.

РН Союз
РН "Союз" - нащадок Р-7, на який полетів Юрій Гагарін

Проте у реальності ніякого спаду світової космічної індустрії у 2020 році не відбулось. Загальна кількість запусків у цьому році склала 114, що навіть на 12 більше ніж у 2019 році. А середня кількість запусків у 2010-х роках взагалі коливалась у межах 85 пусків на рік.

Тобто це не "важкі обставини" світового рівня, це просто космонавтика РФ втратила "почесне" звання "космічного візника". Бо вже декілька десятиріч головною запорукою успіхів "Роскомосу" були комерційні запуски в інтересах інших країн та компаній.

РН протон
"Протон" - у 2020 році здійснив лише два запуски

Проте у 2020 році єдиним іноземним замовником, окрім Європейського космічного агентства, залишилась британська компанія OneWeb зі своїм проектом супутникового інтернету. Зазначимо, що у цьому році її врятували від банкрутства уряд Великобританії та індійська телекомунікаційна компанія Bharti Global, які "влили" 1 млрд доларів.

Окрім того, до МКС було запущено два "пасажирські" "Союзи" та два "транспортних" "Прогесса". Але у 2020 році завершилась монополія Росії на доставку космонавтів до МКС, яка тривала 9 років. Тепер ці багатомільйонні контракти "перетечуть" до компанії Ілона Маска SpaceX з її Dragon 2.

Crew Demo-2 Mission
Пуск Crew Demo-2 Mission, який припинив монополію РФ

Загалом з 17 пусків - 8 було здійснено в інтересах самого Кремля. Мова йде про вивід на орбіту супутників зв’язку, підтримку системи ГЛОНАСС та супутник попередження про ракетний напад серії "Тундра".

Водночас всі масштабні проекти "Роскосмосу" поки сигналізують лише про провали на стратегічному рівні. Зокрема, з космодрому "Восточный" який побудували за 1 млрд доларів у 120 км від кордону з Китаєм, за весь рік зробили лише один пуск.

Восточный космодром
З метою відмови від "Байконуру" в РФ побудували новий космодром, проте його не завантажили запусками

А ракета "Ангара-А5", яку почали накреслювати ще у 90-х роках, за весь цей час здійснила лише два дослідні пуски. Перший у 2014 році, другий - у 2020.

Ангара-А5
Другий пуск "Ангара-А5" за всю історію

Водночас майбутнє цієї одноразової ракети навіть у Росії оцінюють доволі скептично. Вартість пуску "Ангара-А5", за різними джерелами, від 85 до 140 млн доларів, із теоретичною можливістю зменшення ціни до 58 млн доларів при масовому серійному виробництві. Водночас запуск багаторазового Falcon-9 оцінюється у 50 млн доларів.

Тобто вже у найближчі роки вся космічна галузь РФ остаточно перетвориться у дотаційний рядок бюджету, яку будуть підтримувати виключно для забезпечення Міністерства оборони та підтримки ілюзії "великодержавності".

Роскосмос
"Зелені чоловічки", скоріш за все, єдині майбутні клієнти "Роскосмосу"
Читайте також: У США представили новий БПЛА, здатний запускати супутники в космос в будь-який час