xcounter
#

Юрій Ванетик: "Втоми" в елітах США від України немає, а зброї буде ще більше

3133
Білий Дім системно допомагає поставками озброєнь, які мають змінцити ЗСУ, фото ілюстративне
Білий Дім системно допомагає поставками озброєнь, які мають змінцити ЗСУ, фото ілюстративне

Як у США сприймають події на фронті в Україні, яку позицію щодо РФ мають американські еліти та наскільки довго Білий Дім готовий підтримувати нашу країну зброєю

Гостем програми “Воєнні підсумки дня", яка готується для каналу Еспресо командою Defense Express, став Юрій Ванетик, адвокат, член Ради директорів міжнародного правозахисного агентства WEST SUPPORT (США).

В рамках свого інтерв'ю гість програми розповів, як ухвалювалось рішення Білого Дому про передачу Україні танків Abrams, чи впливають суперечки між демократами та республіканцями на рівень підтримки нашої країни, та який імідж має воююча Україна в очах всього цивілізованого світу.

Читайте також: Тип західного винищувача від союзників фактично визначений, українські пілоти вже їздили до США - Повітряні Сили України

Чому США ухвалили рішення надати Україні 31 танк Abrams?

- На мою думку, в цьому рішенні є два компоненти: це і певний тиск на Європу (бо тут ми даємо приклад Європі, і це важливий чинник), це і однозначне свідчення того, що від США буде ще більше зброї та ще більше допомоги. В нас великий бюджет і як демократи, так і республіканці мають дуже велике бажання максимально допомагати Україні та тиснути цим на агресора.

Чи продовжиться далі постачання в Україну озброєння, включаючи серйозну наступальну зброю?

- З того, що я розумію та знаю, це – так. Ми матимемо розширення такої підтримки України. Незважаючи на якусь риторику в середині США, яка більше стосується все ж таки внутрішніх конфліктів між республіканцями та демократами, підтримка України загалом розширюватиметься з обох сторін нашого політичного спектру.

M1 Abrams, ілюстративне фото від U.S.Army

Чи однозначна позиція у США щодо Росії?

- Скажу відверто, ми маємо окрему точку зору, що з Росією все одно потрібно якось домовлятися. Якимось шляхом. Хоча б домовлятися щодо якогось не гарячого, а холодного періоду війни. Тому, я думаю, що особливо демократи (республіканці на це теж тиснутимуть) будуть за те, щоби спочатку зробити сильну напругу й підтримати Україну максимально в усіх сенсах, а потім все одно порушити тему якихось перемовин.

Чому в американській пресі подекуди різне бачення бойових дій в Україні?

- У нас є різні фракції та групи. Здебільшого, у республіканців. Є фракція протекціоністів, які вважають, що США не повинні брати активну участь в іноземних військових конфліктах. Через це, я думаю, й звучить якась критика щодо тих чи інших дій України. Але таких думок – меншість. Переважна більшість же вважає, що це не просто війна за свободу нашого колеги – України – і не просто війна з агресією Росії, а це війна про те, як функціонуватиме світ у майбутньому. Або це будуть якісь колоніального типу диктатури (як Іран і Росія), або це буде Захід зі своєю хоч і складною, але функціонуючою демократією.

F-16 у Миргороді, 2011 рік, фото - DoD US

Чи є у американській еліті певна "втома" від України?

– Її абсолютно немає. Ми такої втоми не бачимо та не відчуваємо. Навпаки, в нас зростає підтримка України і вона постійно зростає на соціальному рівні. Вона також збільшується серед наших політиків. Тому, українці у нас сприймаються борцями за свободу, і жодної втоми у США не відчувається абсолютно.

Читайте також: Які є види Abrams та чому там навіть складніше ніж з Leopard 2 - на які саме танки може розраховувати ЗСУ