xcounter
#

Forbes пише, що Єгипет міг би передати Україні свої МиГ-29М2, але це погана ідея з "підвохом"

16473
Винищувачі МиГ-29М2 єгипетських ВПС, фото ілюстративне, джерело - twitter-профіль @mahmouedgamal44
Винищувачі МиГ-29М2 єгипетських ВПС, фото ілюстративне, джерело - twitter-профіль @mahmouedgamal44

Бо якщо в США є "зайві" F-15 чи інші винищувачі західного зразка, то їх краще одразу напряму передати Україні, де вони потрібніші

Видання Forbes опублікувало колонку, яка містить наступну ідею. Україні нагально потрібні винищувачі та системи ППО, які б можна було би поставити у стрій буквально одразу після поставки. Таке озброєння можна було б взяти наприклад у Єгипту, який за повідомленнями західних ЗМІ, "розгорнувся" до України та постачатиме боєприпаси для ЗСУ, але не напряму.

Збройні сили Єгипту мають в своєму розпорядженні зокрема 18 ЗРК С-300В4, понад півсотні комплексів "Тор" та "Бук", а головне – близько 46 винищувачів російського виробництва МиГ-29М/М2, які можуть застосовувати далекобійні ракети "повітря-повітря" типу Р-77-1 та керовані ракети "повітря-земля". І в теорії, за посередництва США, єгиптяни за посередництва США могли б віддати таке озброєння ЗСУ. Тим більш, що сам Єгипет все рівно не зможе підтримувати працездатність цієї зброї через накладені на рашистський ВПК санкції.

Читайте також: Єгипет розгортається до України та постачатиме боєприпаси, але не на пряму: чим ще Каїр може посилити ЗСУ
Винищувачі МиГ-29М2 єгипетських ВПС, фото ілюстративне, джерело - twitter-профіль @StefanKnippsch3

"На папері" виглядає все гарно. Але далі автори Forbes викладають такі аргументи, які радикально в негативну сторону міняють відношення до такої ідеї. Бо по суті, вони пропонують, аби єгиптяни передали свої МиГ-29М2 для ЗСУ саме замість F-16 (чи іншого типу західних винищувачів), а не як "доповнення".

Тут автори Forbes розмірковують в ключі – мовляв, у нас начебто нема летовищ, які б могли приймати F-16, тому "краще" уже МиГ-29М2, начебто більш адаптований для експлуатації "в польових умовах".

В свою чергу, Єгипет начебто досі остерігається робити "різкі кроки" на розрив з Москвою, тому напевне попросить якийсь ваговий компенсатор в обмін на передачу Україні зброї російського виробництва. Тому мовляв, тут єгиптянам можна було б запропонувати поставку винищувачів F-15 під ракети AIM-120 AMRAAM, про які Каїр все рівно давно просив Білий Дім.

Якщо дивитись на цю ідею саме з такого ракурсу, як пропонує Forbes – "єгипетські" МиГ-29М2 замість F-16, то це вкрай погана ідея. Не тільки тому, що тут повторюється морально застаріла теза про те, що Україна начебто не здатна запустити інфраструктуру для обслуговування F-16.

Але й тим, що автори видання ігнорують ту обставину, що доступні у цивілізованому світі ресурси для підтримання боєздатності літаків типів МіГ-29 невпинно та невблаганно вичерпуються. І саме через це Україна просить F-16 як найбільш масовий винищувач західного зразка, до якого в світі хоча б є достатньо велика кількість комплектуючих та потужностей для обслуговування.

Врешті, якщо в США або інших країн Заходу є "вільні" винищувачі західного зразка, то їх краще одразу передати Україні, без різних "гібридних схем" за участі "третіх сторін".

Винищувачі МиГ-29М2 єгипетських ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: У Австралії півсотні F/A-18 на складі - все що потрібно просто передати їх Україні