xcounter
#

Два головні висновки з контрнаступів ЗСУ: як вони посилили один одного та роль досвідчених командирів в успіху

4224
Photo by Sgt. Christopher Gaylord
Photo by Sgt. Christopher Gaylord

Генерал-майор у відставці висловив своє захоплення "новаторським керівництвом ЗСУ"

Мік Райан, австралійський офіцер у відставці, у своїй статті у виданні The Economist розповів про те, "чому Україна може розраховувати на подальші успіхи у війні проти Росії.

Він захоплюється успіхами Сил оборони України і відзначає, що стратегію українського війська можна назвати "стратегією корозії": непрямі атаки, інформаційні операції, знищення логістики (згадаємо ледь не щоденну роботу HIMARS перед наступом на Харківщині та Херсонщині), а також жорсткі ближні бої – це вплинуло як на фізичну, так і на моральну й інтелектуальну здатність російських військових.

Читайте також: ЗСУ як приклад наймасштабнішої трансформації з часів Другої світової війни: Резніков підбив підсумки шести "Рамштайнів"
танк ЗСУ
Фото: Сухопутні війська Збройних Сил України

Мік Раян вважає, що наразі південна та північно-східна кампанія Сил оборони України продовжують розвиватися, однак вже сьогодні з них можна зробити два головні висновки.

Перший – наступальні дії – це результат цілої серії спланованих атак, поєднані в єдиному оперативному задумі. Тобто, контрнаступ на Харківщині і на Херсонщині передусім взаємно посилювали один одного.

харківщина куп’янськ
Українські воїни біля стели на в’їзді до міста Куп’янськ при його визволенні, вересень 2022 року / Фото з особистого архіву Олександра, командира роти 92 омбр Сухопутних військ Збройних Сил України

Зокрема, через активну інформаційну кампанію про наступ на Херсонщині влітку цього року, війська РФ були вимушені перекинути туди значні сили, дещо послабивши військо на сході. Водночас ударами HIMARS українські військові зруйнували логістику окупантів через Дніпро, що значно ускладнило підтримку лівобережного угруповання ворога.

Раян відзначає, що створити дієвий оперативний план – процес надскладний, що вимагає правильно розосередити обмежені сили, зокрема ракетні системи HIMARS, засоби РЕБ та організувати підтримку з повітря.

МіГ-29УБ
МіГ-29УБ, фото ілюстративне

Другий висновок – Україна має командирів, що є досвідченими стратегами та оперативними планувальниками, які вміють збалансовувати ризики і спрямовувати підлеглих під час бойових дій на рівні кампанії.

Раян відзначає, що українські воєнні кампанії "висвітили асиметрію у філософії інновацій і командування" і ЗСУ вдалося відійти від підходів радянської епохи, чого не змогла зробити російська армія, якій доведеться ще більше централізувати контроль після появи великої кількості мобілізованих.

Читайте також: Армія РФ вперто переходить на архаїчні гаубиці Д-1 зразка 1943 року, які розвалюються ще під час маршу (відео)