xcounter
#

Чому Bayraktar TB2 для Польщі – "відмінна ідея": Бен Ходжес про те, чи будуть турецькі БПЛА ефективними проти РФ

2204
Bayraktar TB2
Bayraktar TB2

У травні цього року Польща стала першою країною НАТО та ЄС, яка придбала турецькі ударно-розвідувальні безпілотники Bayraktar TB2, що успішно продемонстрували себе під час військових дій у Сирії, Лівії, а також у Нагірному Карабаху

Водночас, попри ефективність цих комплексів, у багатьох військових експертах виникають питання щодо того, чи зможуть ці безпілотники бути такими ж корисними під час протидії технологічно сильному противнику з якісно іншими засобами РЕБ.

З огляду на цей момент цікавим видається інтерв’ю польського видання Defence 24 з Беном Ходжесом, генералом-лейтенантом у відставці та колишнім командувачем Сухопутних військ НАТО в Європі.

Читайте також: Збільшення ударних можливостей Bayraktar TB2 ЗСУ: стало відомо скільки боєприпасів поставила Туреччина за останні 2 роки
Бен Ходжес
Генерал-лейтенант Бен Ходжес (крайній зліва)

Defense Express публікує деякі фрагменти з цієї розмови, зокрема про те, чи будуть ці комплекси ефективними у боротьбі з таким противником, як Росія.

Про рішення Польщі закупити турецькі БПЛА. Ходжес вважає, що закупівля Польщею безпілотних комплексів Bayraktar TB2 – "відмінне рішення": "TB2 допоможе у розвідці, а також у протитанковому захисті та ураженні інших цілей. Крім того, Туреччина постачає високоякісні системи, і ми можемо бачити їх в операційному середовищі. Так що це хороше рішення, я радий, що Польща нарощує свої можливості".

Про те, як Bayraktar TB2 зможе зміцнити систему колективного захисту на східному фланзі НАТО з урахуванням того, що "противник відрізняється від того, що ми бачили в Лівії та Сирії, де ці БПЛА дійсно успішно використовувалися". На думку американського військового, попри те, що загроза у цьому випадку буде дійсно іншою, річ полягає в тому, щоб завдати потенційному противнику якомога більше неприємностей.

Ходжес також зазначає, що не варто забувати про те, що Bayraktar TB2 будуть діяти не самостійно, а як частина спільної операції, зокрема і з пілотованими винищувачами.

Bayraktar TB2
Bayraktar TB2 у "польських кольорах"

Також Ходжес нагадує і про розвідувальні можливості БПЛА: "Вони дозволяють нам бачити ті місця, які в інакшому випадку були б приховані. Ми, Сполучені Штати, залежимо від безпілотних літальних апаратів, ми розгортаємо MQ-9 як в Польщі, так і в Румунії, і тепер Польща отримує, можливо, не такі самі, але в чомусь схожі можливості".

Ходжес наголошує на тому, що не існує "магічної зброї" – кожен окремий зразок має бути частиною системи, і ці частини треба використовувати таким чином, щоб це мало сенс для загального плану операції.

"Необхідно мати систему управління та контролю, мережі та канали передачі даних, щоб мати можливість отримувати дані, які командири змогли б використовувати для, наприклад, наведення на ціль високоточного вогню на дальніх дистанціях", – зазначає Бен Ходжес.

Bayraktar TB2
Питання в тому, чи зможе Bayraktar TB2 бути такою ж сильною зброєю проти потужнішого противника

Про те, чи будуть Bayraktar TB2 корисними в умовах боротьби з противником, який має складну та сучасну багаторівневу систему ППО, зокрема з Росією. "Будь-яка повітряна платформа, зокрема і F-35, може бути збита. Всі авіаційні засоби: вертольоти, літаки та БПЛА – вразливі. Можна очікувати, що Росія намагатиметься знищити їх під час потенційного конфлікту, однак це не означає, що вони неефективні або ж ми не повинні їх використовувати", – стверджує Ходжес.

"Вам необхідно інтегрувати дрон у план тактичного використання, який передбачає використання артилерії, ракет та інших засобів. Дрони літають з малою швидкістю і оператори повинні знати, як керувати ними таким чином, щоб зменшити ризики втрати. Звичайно, є ймовірність втратити цю зброю на полі бою, однак певний рівень ризику є під час кожної операції, а на борту дрона немає пілота".

Про те, як такі платформи, як TB2, можуть використовуватися у кризових ситуаціях, коли настає "межа" повномасштабного конфлікту. "Можу сказати, що навіть сьогодні у НАТО використовують свої активи над Балтійським та Чорним морями. А щоб створити успішне стримування, треба вміти діяти швидко. Отже, треба враховувати швидкість розпізнавання, швидкість прийняття рішень та швидкість дії", – наголошує Ходжес.

Він зазначає, що РФ, звичайно, буде намагатися приховати те, що вони роблять насправді або ж ввести в оману – саме тому для протидії цій країні треба мати повний спектр платформ для отримання розвідданих – від супутників до дронів, морських систем та штучного інтелекту.

"TB2 є частиною системи, яка дозволить нам знати, що відбувається. Наведу приклад – протягом останніх тижнів Росія розташувала поблизу України понад 100 тисяч військових і більшість з них ще там. Таким чином, можливість визначити, що саме знаходиться в тому чи іншому місці, є важливою частиною захисту та стримування", – підсумовує Ходжес.

Читайте також: Bayraktar TB2 перемогли вірменські "Тори": свою відсталість РФ прикрила фейками