xcounter
#

Нищити ворожі БМП дорогими ракетами Javelin: чому ціна насправді не має значення

31832
ПТРК Javelin в руках українських військових, фото ілюстративне
ПТРК Javelin в руках українських військових, фото ілюстративне

З початку повномасштабного вторгнення Збройні Сили України знищили понад 4000 одиниць ворожих бойових броньованих машин

Спеціаліст з бронетехніки підполковник у відставці Микола Саламаха та військовослужбовець ССО ЗСУ В’ячеслав Целуйко в ефірі Espreso.TV розповіли, чим Збройні Сили України нищать російські бойові броньовані машини.

Микола Саламаха відзначає, що головним засобом ураження ворожих бойових броньованих машин під час здійснення маршів є артилерія, водночас під час безпосередньої участі у бойових діях легка "броня" ворога знищується протитанковими засобами, а також нашими бойовими броньованими машинами.

Читайте також: Головний висновок за шість місяців активних боїв: досвід використання БМП, БТР та БМД у війні в Україні
БТР-4
БТР-4

"30-мм гармати цілком достатньо для того, щоб воювати з аналогічними системами, у тому числі і з БМП-3, і з БМД-4", – зауважує Саламаха.

Як приклад тут можна згадати епізод, коли бійцям "Азову" вдалося з 30-мм автоматичної гармати підбити одразу два російські танки. Тому дійсно, з БМП-3 чи БМД-4 ця гармата впорається без проблем.

БМП-3
Російська БМП-3

"Не треба забувати також, що до класу бойових броньованих машин ми також відносимо ще й багатоцільові легкоброньовані тягачі, так звані МТЛБ, МТЛБВ, МТЛБШ. Їх противник також використовує у масовій кількості. А там броня, хоч би що там було, лобовий лист всього-на-всього 8 мм, борта – це всього-на-всього 6 мм", – нагадує Саламаха і про таку машину, яка теж чудово знищується нашими військовими.

МТЛБ бронемашина
Рашистська бронемашина типу МТ-ЛБМ 6БМ, ілюстративне фото з відкритих джерел

Водночас виникає питання – чи варто, наприклад, витрачати на такі машини, як БМП, такі дорогі ракети, як Javelin? Військовослужбовець ССО ЗСУ В’ячеслав Целуйко відзначає, що фактично легкоброньована техніка чудово уражається з РПГ як радянського, так і західного виробництва, 30-мм гармат тощо.

Разом з тим, як відзначає Целуйко, наразі російські БМП намагаються не зближуватися з нашою піхотою: "Є певній ситуації, коли вони йдуть на контактний бій, але принаймні у нашому секторі вони намагаються не наближатися до піхоти з її вогневими засобами".

БМП-3
БМП-3

Річ у тім, що завдяки натівським постачанням піхота ЗСУ має дійсно колосальну кількість одноразових гранатометів та іншої зброї, тому контактні бої для РФ закінчуються великими втратами, пояснює Целуйко.

Саме тому ворожі БМП зазвичай висаджують піхоту на великій відстані й чекають в тилу розвідку боєм – через це ті легкі протитанкові засоби, які є в піхоти, не можуть "дотягнутися" до ворожих бойових броньованих машин, і в роботу йдуть вже протитанкові ракетні комплекси.

БМП-1П
орожа БМП-1П, що стала трофеєм Збройних Сил України, фото - Ukraine Weapons Tracker

"По факту, якщо під час бою вдається знищити одну-дві одиниці БМП, то це вже значно демотивує противника і вони вже можуть відкотитися, – розповідає Целуйко. – Немає сенсу не стріляти по БМП з Javelin, бо коли вам вдалося спалити дві БМП, то танки можуть і не піти далі, бо вони бачать, що є протитанкові засоби".

Читайте також: Легка "броня" як самохідна артилерія та заміна "Уралам": як армія РФ змінила тактику використання бронетехніки