xcounter
#

Легка "броня" як самохідна артилерія та заміна "Уралам": як армія РФ змінила тактику використання бронетехніки

31948
Рештки БМП-3 армії РФ
Рештки БМП-3 армії РФ

Як окупанти використовують свої БМП, БТР та БМД на шостий місяць війни

Російська окупаційна армія з початку повномасштабного вторгнення втратила в Україні рекордну кількість своїх бойових машин піхоти та бронетранспортерів – згідно з даними Генштабу, станом на 18 серпня Збройні Сили України знищили 4179 одиниць російських бойових броньованих машин.

Водночас наразі постає питання – чи зробили якісь висновки окупанти з перших місяців повномасштабної війни та як загалом ворог використовує ці машини на полі бою?

Читайте також: Російський ОПК планує три роки "пиляти" гроші на "переробці" БМП-3
бтр-60 бмд-2
"Гібрид" із БТР-60 та БМД-2, машину затрофєїла тероборона ЗСУ фото - АрміяInform

Про це в ефірі Espreso.TV розбирався директор інформаційно-консалтингової компанії Сергій Згурець разом зі спеціалістом у галузі бронетанкової техніки підполковником у відставці Миколою Саламахою та військовослужбовцем ССО ЗСУ В’ячеславом Целуйком.

Раніше Defense Express вже розповідав, що, як стверджує Саламаха, радянські та російські БМП, БТР та БМД не мають достатнього рівня захищеності, щоб ефективно брати участь у прориві оборони противника.

БМП
Знищена ворожа БМП, фото ілюстративне

Водночас В’ячеслав Целуйко додає, що досвід використання БМП та БТР на полі бою можна розділити на "початок війни" та сучасний досвід" – так, на початку війни, за його словами, рашисти використовували свої бойові машини для транспортування піхоти, для своїх стрімких просувань і зазнавали важких втрат від протитанкових ракетних комплексів, ручних протитанкових гранатометів тощо.

БМП
Уражена на міні ворожа БМП

Разом з тим, як зазначає Целуйко, ті великі втрати, які понесли росіяни у легкій бронетехніці, змусили переглянути підходи до їх застосування. Тому коли війна прийняла більш позиційний характер, рашисти використовують свою легку "броню" для цементації оборони або ж як машини постачання – там, де "Уралом" чи "Камазом" важко підвезти боєприпаси, їжу чи евакуювати поранених, рашисти використовують БМП.

БМП-3
Рашисти використовують 100-мм гармати своєї легкої броні, щоб стріляти з закритих позицій

Тобто – російська армія використовує ці машини не як "класичні" БМП та БТР, а як броньовані транспортні засоби чи пересувні вогневі пункти.

Целуйко з власного досвіду також розповідає, що якщо говорити про БМП-3, БМД-4 та БМД-4М, то ці машини окупанти використовують як таку собі "самохідну артилерію з невеликою дальністю стрільби" – ведуть вогонь з закритих вогневих позицій.

Читайте також: ЗСУ знадобилось два місяці, щоб поставити у стрій копію БМП-2 від Словенії