xcounter
#

ЗСУ прорвали оборону рашистів біля Роботиного, але штурм "лінії Суровікіна" почнеться лише зараз

9008
 Колонна Т-64 йде вперед, ілюстративне фото від Генштабу ЗСУ
Колонна Т-64 йде вперед, ілюстративне фото від Генштабу ЗСУ

Оборона ворога на різній глибині має різну побудову, і це треба вчасно враховувати при оцінках

Сьогодні в Міноборони офіційно підтвердили звільнення Роботиного, і додали, що наші війська зараз рухаються в напрямку Новопрокопівки та Очеретуватого. Це в свою чергу може означати початок боїв на першій лінії бетонних фортифікацій російських окупантів на Півдні, відомій також як "лінія Суровікіна" з "пірамідками".

На цьому місці в багатьох читачів може виникнути плутанина, бо до цього в публічному просторі уже звучали повідомлення про те, що ЗСУ вже прорвали першу лінію оборони ворога та виходять на другу. І тут варто окремо деталізувати, чим же відрізняються між собою ці дві смуги рашистських укріплень, в чому нам допоможе карта з відповідними позначками від OSINT-аналітика Def Mon.

Читайте також: Шведи мають цікавий варіант мобільної ППО зі своїм RBS 70 NG, яку можна було б "обкатати" в Україні
Лінії оборони російських окупантів на Півдні України, серпень 2023 року, джерело - Def Mon

Як демонструє ця карта, саме в районі Новопрокопівки починається перша лінія фортифікацій т.зв. "лінії Суровікіна", в районі Очеретуватого – друга лінія фортифікацій. Тут мова по суті про ті самі укріплення довжиною аж 1000 км, збудованих вздовж лінії фронту в кілька рядів, які російські окупанти звели в очікуванні контрнаступу ЗСУ.

Ці укріплення ворога відрізняються тим, що траншеї там зводились заздалегідь, переважають саме бетонні укріплення, щільність мінних полів також висока, рашисти їх ставили з розрахунку саме на те, щоб наші війська на цій ділянці фронту в принципі не могли пройти вперед.

Орієнтовна схема побудови укріплень російських окупантів на т.зв. "лінії Суровікіна", зображення наводило The Telegraph у травні 2023 року

Всі укріплення та інші елементи оборони ворога, які до цього моменту успішно проривали ЗСУ можна називати і "першою лінією оборони" (бо в чомусь саме так і є), але більш коректніше для вірного розуміння ситуації краще було б назвати саме "лінією забезпечення оборони".

Відмінність цієї смуги оборони полягає в тому, що там укріплення мали переважно імпровізований характер, переважали так звані "лисячі нори". Мінні поля були також достатньо щільними, але їх завданням в першу чергу було звужувати простір для маневру нашої бронетехніки, основне ураження передбачалось виконувати за допомогою артилерії, армійської авіації та "Ланцетів".

Лінії оборони російських окупантів на Півдні України, серпень 2023 року, джерело - Def Mon

До цього моменту в публічному просторі звучали оцінки з посиланням на ISW начебто про те, що після прориву оборони ворога біля Роботиного рух вперед для ЗСУ стане простішим. Але навряд чи для таких тверджень є підстави, особливо якщо врахувати те, що наші війська саме зараз почали впиратись в лінію найбільш складних укріплень рашистів, тобто цю саму "лінію Суровікіна".

Оборона ворога на різній глибині має різну побудову, і це треба вчасно враховувати при оцінках.

Орієнтовна схема побудови укріплень російських окупантів на т.зв. "лінії Суровікіна", зображення наводило The Telegraph у травні 2023 року
Читайте також: Україна системно виробляє 155-мм артилерію і нарощує виробництво "Нептунів" та іншої зброї