xcounter
#

ЗСУ почали встановлення зони заборони доступу поблизу Херсону: повторення Зміїного, але у більших масштабах

Одночасні удари по комунікаціях та складам у дії
Одночасні удари по комунікаціях та складам у дії
10380

Встановлення так званої зони заборони доступу A2/AD - максимально прагматичний шлях для успішного контрнаступу ЗСУ

Українське військо перейшло до реалізації максимально прагматичного плану, який вже був продемонстрований при звільненні острова Зміїний. Мова йде про встановлення так званої зони заборони доступу A2/AD.

Справа в тому, що все угрупування армії РФ на правобережжі тримається на трьох мостах: автомобільному та залізничному у Херсоні та автомобільному у Новій Каховці через ГЕС. Всі вони зараз знаходяться у зоні ураження високоточних ракет GMLRS, які використовують HIMARS та M270.

Читайте також: Чи можуть білоруські Су-25 застосовувати ядерну зброю РФ: реальність чи старечий маразм диктаторів
херсон зона заборона доступу
Дальність ураження ракет GMLRS з умовного пускового району у тилу позицій ЗСУ

Учора, 18 липня, ЗСУ високоточним ударом вже знищили позиції протиповітряної оборони армії РФ у районі ГЕС у Новій Каховці.

нова каховка himars
Наслідки удару по позиціям армії РФ у Новій Каховці

Сьогодні під удар потрапив Антонівський автомобільний міст поблизу Херсону. Удар прийшовся на західну частину споруди, яка йде над землею.

Також вже опубліковані й відео безпосередніх наслідків цього удару. Ракета влучила з відхиленням у 30-50 см від осьової лінії розмітки та пробила полотно.

Згодом з'явилось ще одне трохи детальніше відео на якому видно і друге два пробиття у центральній частині полотна.

Звісно одна чи дві 90-кг бойові частини ракети M31A фізично не можуть знищити таку капітальну споруду, але питання у методичності таких ударів. Тим більше відносно знищення переправ, головна умова - це тримання їх під постійним вогневим контролем. Бо ремонт моста це питання, яке вирішується протягом днів, а при вкрай важких ушкодженнях займає декілька тижнів.

І це не говорячи про організацію тимчасової переправи. Маємо нагадати, що ширина Дніпра у районі між Херсоном та Новою Каховкою у найвужчому місці 500 метрів. І армія РФ на навчаннях публічно відпрацьовувала створення понтонних переправ такої та навіть більшої довжини. Більше того, і ЗСУ відпрацьовували її створення у 2016 році.

Тобто знищення моста без постійного вогневого впливу лише затримка, а не абсолютне унеможливлення забезпечення. І мова йде лише про понтонну переправу, а ще є паромні, розгортання яких відбувається ще швидше.

паромна переправа танки
Паромна переправа, навчання армії РФ

Водночас зараз у ЗСУ є якраз можливість саме вогневого контролю всіх існуючих та можливих переправ армії РФ через Дніпро. І на суходолі почалось те, що було успішно реалізовано з островом Зміїний - перерізання логістики.

Тобто йдуть паралельні удари по комунікаціях, базах боєприпасів та скупченням противника, що ставить угрупування армії РФ у вкрай "цікаву" та зручну для ЗСУ позу. До речі одночасно з ударом по Антонівському мосту знову був завданий вогневий вплив по Чорнобаївці, тому цілком можливо що це робота одного "пакета" з одного HIMARS.

Звісно організувати на суходолі зону A2/AD значно складніше ніж з островом. Але саме такий прагматичний шлях дистанційного вогневого ураження є одним з найбільш вірогідних сценаріїв ефективного звільнення півдня.

Читайте також: Схоже, що Кадиров вже готується до відокремлення від РФ: детально про прохання розгорнути ППО у Чечні