xcounter
#

ЗСУ могли поцілити в носій крилатих ракет "Калибр": промовисті кадри влучання в Керчі (відео)

10240
Результат ураження цілі на суднобудівному заводі у тимчасово окупованому місті Керч
Результат ураження цілі на суднобудівному заводі у тимчасово окупованому місті Керч

Рашисти традиційно кажуть про "падіння уламків" у тимчасово окупованому Криму, але відео ураження говорять про протилежне

Сили оборони України могли уразити суднобудівний завод "Залив", що в тимчасово окупованому місті Керч — близько 16:30 низка Telegram-каналів повідомили про звуки вибухів безпосередньо в районі Керчі та Кримського мосту, зокрема були опубліковані кадри з димовими завісами поряд з останнім — також відзначалося, що рух по мосту було тимчасово перекрито, а російські пропагандистські ресурси заявляли про нібито "багато ракет", випущених з України по об’єктах в Криму.

Водночас є і типова пропагандистська реакція на цю подію гауляйтера тимчасово окупованого Криму Аксьонова — на своєму каналі у Telegram він заявив, що "в районі суднобудівного заводу ім. Бутоми ["Залив"] відпрацювала ППО" і що, мовляв, на територію одного з сухих доків впали уламки збитих ракет.

Читайте також: За яких умов рашистський С-400 не може збити Taurus, і що ще варто знати про цю ракету

Керч влучання
Типова заява гауляйтера тимчасово окупованого Крима про прильоту по Керчі

Разом з тим, судячи з опублікованих каналами в Telegram кадрів з Керчі, російська ППО дійсно могла збити деякі повітряні цілі, що ймовірно мали атакувати суднобудівний завод — втім, оприлюднено також і низку різних відео із зафіксованим влучанням у ціль, в результаті чого відбувся доволі таки потужний вибух — крім того, повідомляється, що у бік заводу було спрямовано низку пожежних машин, а також фури з військовими.

Щодо того, яка ціль могла бути уражена на заводі, то поки заявляється, що нібито було поцілено в один з малих ракетних кораблів проєкту 22800 "Каракурт" — нагадаємо, що ще у травні цього року у РФ заявили про скорий вступ у стрій трьох кораблів цього проєкту, які є носіями крилатих ракет "Калибр". Тоді також повідомлялося, що один з них ("Аскольд", заводський номер 802) вже проходить випробування, водночас "Амур" та "Туча" (803 та 804 відповідно) добудовуються і мають бути готові до кінця року, а "Тайфун (805) вже в наступному.

ракетний корвет
Ракетний корвет "Циклон" проекту 22800 "Каракурт" зі складу ЧФ РФ, квітень 2022 року, фото з відкритих джерел

Стосовно озброєння, яке могло поцілити у завод "Залив", то у арсеналі ЗСУ сьогодні є низка різних далекобійних засобів ураження, які могли б уразити цілі на відстані сотні кілометрів — зокрема той же канал "Крымский ветер", спираючись на отримані від очевидців дані, говорить, що це може бути ударний дрон на базі безпілотника Ту-141 "Стриж". Або цілком можливо, що удар було завдано новою українською ракетою, що вже успішно уражала цілі на дальності у 700 км чи взагалі комбінацією того чи іншого озброєння включно з Storw Shadow/SCALP-EG.

Тим паче, що Сили оборони України вже мають успішний досвід аналогічної операції, коли у вересні цього року у сухому доці було знищено російський великий десантний корабель та підводний човен, і це була дійсно унікальна подія включно з тим, що ракети на кораблі ЧФ РФ у Севастополі наводили з землі спецпризначенці.

Управління стратегічних комунікацій ЗСУ офіційно підтвердило удар по суднобудівному заводу в Керчі

Читайте також: Вперше з часів війни з Іраком: одночасно два АУГ США у Середземному морі, а РФ відправила "Адмирал Григорович"