xcounter
#

ЗСУ менш як за місяць знищили рекордну кількість ворожих ТОС-1А, і це доволі промовиста цифра

6108
Момент ураження однієї з важких вогнеметних систем ТОС-1А "Солнцепек"
Момент ураження однієї з важких вогнеметних систем ТОС-1А "Солнцепек"

Схоже, що окупанти зараз аж ніяк не шкодують свої ТОС-1А, які мають дальність дії у 6 км

Сили оборони України за період у менш як місяць знищили рекордну кількість російських важких вогнеметних систем ТОС-1А "Солнцепек" — лише за підтвердженими на фото та відео випадках з 7 жовтня по 1 листопада (оприлюднено відео від Сил Тероборони ЗСУ) противник втратив мінімум шість одиниць такого озброєння.

Це насправді дуже показова цифра, бо, наприклад, той же портал Oryx станом на сьогодні фіксує всього 12 одиниць втрачених ТОС-1А "Солнцепек" з лютого 2022 року, хоча тут не виключено, що деякі оприлюднені кадри не потрапили у цей список.

Читайте також: Чи можна точно порахувати, скільки справді снарядів РФ уже отримала від Північної Кореї

Але передусім на що тут треба звернути увагу — що, наприклад, що за перші сім місяців повномасштабного вторгнення РФ втратили орієнтовно від п’яти своїх ТОС-1А "Солнцепек", тоді як зараз Сили оборони перемололи шість менш як за місяць, та й загалом період з початку літа 2023 року окупанти втратили рекордну кількість цих машин у порівнянні з попередніми періодами.

ТОС-1А
Один зі знищених "Солнцепеков" армії рф

Причому тут доволі показовим є й такий аспект — якщо проаналізувати втрати рашистів їхніх ТОС-1А у першій половині 2022 року, то тут можна побачити, що більшість систем були пошкоджені та/або затрофеєні, тоді як у жовтні 2023 року ледь не всі "Солнцепеки" були вщент спалені разом з екіпажем, причому більшість була знищена FPV-дронами.

Це ймовірно може бути пов’язано з двома аспектами. По-перше, з тим, що окупанти дещо скоригували стратегію використання цих машин — якщо на початку повномасштабного вторгнення окупанти могли використовувати їх передусім як терористичний засіб для тотального випалення українських населених пунктів, то вже зараз окупанти кидають їх в бій за принципом "чим більше, тим краще"

ТОС-1А
ТОС-1А "Солнцепек" — небезпечна зброя, але має недолік по дальності у 6 км

Тим паче з урахуванням того, що противник зараз активно веде наступальні дії на Авдіївському та Лимано-Куп’янському напрямку, а також посилює своє угруповання на Бахмутському напрямку, і тому використовує всі можливі варіанти, щоб як-не-як забезпечити своє військо якомога більшою кількістю озброєння та військової техніки.

Бахмутський напрямок
Бахмутський напрямок станом на 1 листопада, мапа від Deep State

Зрештою, важливим маркером також є те, що у жовтні цього року окупанти вперше засвітили на полі бою й свою модернізовану важку вогнеметну систему ТОС-2 "Тосочка", яка з одного боку має більш як вдвічі більшу дальність (6 км у ТОС-1А проти 15-20 км у ТОС-2), а з іншого — меншу потужність боєприпасів і колісну базу. Окупанти, до речі, вже встановлюють на свої ТОС-2 "Тосочка" "мангали", втім, від FPV-дронів, які можуть ефективно знищувати ці машини, такий захист навряд чи врятує.

Читайте також: У США кажуть про безпілотну артилерію на заміну буксированої, бо остання буде аж надто вразлива