xcounter
#

​В РФ не відмовилися від агресії проти України – розвідка Естонії

1512
​В РФ не відмовилися від агресії проти України – розвідка Естонії

РФ може відновити військовий тиск на Україну у будь-який момент за допомогою підконтрольних її збройних формувань на території України, а російські танки, бронетехніка та ракетні комплекси у кількості, що можуть мати лише кілька європейських держав, створюють Україні загрозу, яка є чітким сигналом щодо небажання Росії відмовитися від агресії

До таких висновків дійшли в Службі зовнішньої розвідки Естонії, яка днями опублікувала щорічну доповідь "Міжнародна безпека та Естонія-2021", що висвітлює ситуацію з безпекою в регіоні Балтійського моря, де, зокрема, оцінюється і ситуація довкола України.

доповідь, Міжнародна безпека та Естонія, агресія РФ проти України, Defense Express
Доповідь "Міжнародна безпека та Естонія 2021" стала вже шостим поспіль звітом Служби зовнішньої розвідки Естонії

Окремі висновки Служби зовнішньої розвідки Естонії, що стосуються України, опублікували українською на сайті СЗР України.

Читайте також: ​Танкове протистояння з РФ: чим Україна має відповісти на Т-72Б3, Т-90М та "Армату"

Зокрема в Службі зовнішньої розвідки Естонії дійшли висновку, що "стратегічним пріоритетом Кремля є сусідній регіон, де Україна й Білорусь мають пріоритетне значення для забезпечення сфери впливу Росії. З моменту розвалу Радянського Союзу Росія намагається забезпечити економічне й військове домінування в регіоні, відкидаючи будь-яке втручання з боку інших зовнішніх гравців".

доповідь, Міжнародна безпека та Естонія, агресія РФ проти України, Defense Express
Естонські розвідники констатують, що в РФ не відмовилися від агресії проти України та готуються до повномасштабного протистояння з НАТО

Естонські розвідники констатують, що "РФ продовжує свою агресію проти України. Росія тисне на Україну, намагаючись схилити Київ до визнання представників окупаційних сил як легітимних партнерів з переговорів. Російська окупація Криму продовжується, та, попри зусилля української сторони, прогресу у врегулюванні конфлікту на Сході України немає".

В Естонії попереджають, що РФ в протидії Україні використовує стратегію затягування часу та сподівається на відкат України в її основних позиціях. Це, зокрема, може статись, або через поступки з боку української вади, або через політикум, де проросійські сили зможуть отримати більшість, або через збурення населення на протидію чинній владі.

доповідь, Міжнародна безпека та Естонія, агресія РФ проти України, Defense Express
Російські військові сили на Донбасі / Інфографіка з доповіді "Міжнародна безпека та Естонія-2021"

Окрема увага в цій стратегії приділяється тимчасово окупованим територіям Донбасу.

"Реінтеграція окупованого Донбасу в Україну на умовах, продиктованих Кремлем, є неприйнятною для української влади. Тим не менш російська сторона продовжує грати на затягування часу, очікуючи, що невирішений конфлікт рано чи пізно змусить керівництво України піти на поступки", - говориться в звіті естонської розвідки.

Також тут констатують, що "російська сторона дедалі більше звинувачує Україну у відході від Мінських домовленостей … зокрема, критикуючи рішення українського парламенту не проводити місцеві вибори на окупованій частині Донбасу... "

доповідь, Міжнародна безпека та Естонія, агресія РФ проти України, Defense Express
Президент України Володимир Зеленський та Президент Естонської Республіки Керсті Кальюлайд під час зустрічі у Києві 13 вересня 2019 року. Тоді Волдимир Зеленський заявив: "Ми цінуємо стійку позицію Естонії щодо категоричного несприйняття дій Росії в Криму й на Донбасі" / Фото: president.gov.ua

Естонські розвідники акцентують увагу на "неприродності» наявності на Донбасі великої кількості важких озброєнь, які там опинились у якості інструменту тиску на Україну та Європу, інтегральною частиною якої є Україна, в цілому.

доповідь, Міжнародна безпека та Естонія, агресія РФ проти України, Defense Express
Факти російської присутності на Донбасі / Інфографіка ІнформНапалм, лютий 2015

"Реальність на окупованих територіях Східної України визначається окупаційною владою, яка може відновити військовий тиск на Україну у будь-який момент за допомогою збройних формувань, що керуються та оснащуються Росією. Окупаційні сили мають танки, бронетехніку та ракетні комплекси у кількості, що можуть мати лише кілька європейських держав… Наявність такої загрози на окупованій території України, як європейської держави, є чітким сигналом щодо небажання Росії відмовитися від агресії".

доповідь, Міжнародна безпека та Естонія, агресія РФ проти України, Defense Express
Створення угруповання російських окупаційних військ на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей у складі 1-го та 2-го армійських корпусів пов’язане з появою на сході України великої кількості озброєнь і військової техніки / Ілюстрація з Доповіді представника України на Форумі ОБСЄ із співробітництва в галузі безпеки 1 липня ц.р. під час онлайн-засідання, присвяченого виконанню та модернізації Віденського документа 2011 року про заходи зміцнення довіри та безпеки

В Естонії зауважують, що одним із основних інструментів РФ є її агенти впливу серед українського політикуму: "Росія всебічно підтримує проросійські сили в українському політикумі, які прагнуть домогтися визнання російського суверенітету над Кримом та вирішення конфлікту на Сході України на продиктованих Росією умовах … Під час підготовки до місцевих виборів в Україні російське керівництво ще більше збільшило прихильність до політиків з лав ОПЗЖ. Давній знайомий президента Путіна, український олігарх та член парламенту Віктор Медведчук є частим гостем у глави РФ… Після таких візитів ключовий сигнал громадськості – декларування нероздільної долі та тісних зв’язків України й Росії…".

В Естонії зауважують, що одним із основних інструментів РФ є її агенти впливу серед українського політикуму

"Через діяльність з поширення свого впливу Росія розраховує допомогти українським політичним силам, що воліють тяжіти до Москви та чинять опір обраному Україною європейському шляху", - йдеться в доповіді "Міжнародна безпека та Естонія".

доповідь, Міжнародна безпека та Естонія, агресія РФ проти України, Defense Express
В естонські розвідці також стверджують, що РФ готується до повномасштабного протистояння з НАТО

Доповідь "Міжнародна безпека та Естонія 2021" стала вже шостим поспіль звітом Служби зовнішньої розвідки Естонії. В таких звітах висвітлюється безпекова ситуація довкола Естонії робляться відповідні оцінки та даються прогнози. Одним із головних суб’єктів оцінки є РФ та її дії, зокрема останні події у російській військовій, внутрішній політиці та операціях впливу.

доповідь, Міжнародна безпека та Естонія, агресія РФ проти України, Defense Express

В Естонії активно підтримують Україну в ротистоянні з РФ. Пікет під російським посольством у Таллінні / Фото: Богдана Костюк, RadioSvoboda.org

Служба зовнішньої розвідки Естонії (Välisluureamet/VLA) захищає Естонію від зовнішніх загроз безпеці. Служба збирає та аналізує розвідувальні дані для підтримки національної політики оборони та безпеки Естонії.

доповідь, Міжнародна безпека та Естонія, агресія РФ проти України, Defense Express

Раніше Defense Express писав про те, що ФСБ "скасувало" офіційну дипслужбу РФ і в світі вже говорять про "відморожених дипломатів" Кремля - їхня дипломатична амплітуда охоплює політичні вбивства, терор, гібридні атаки проти інтересів країн перебування й – інших держав, підтримку проросійських "п’ятих колон".

Читайте також: РФ готова до вторгнення в Україну з декількох напрямів