xcounter
#

Україна посилює оборону Азову, в Бердянську з’явиться база Морської охорони

2076
Корабель "Донбас" - флагман Морської охорони в Азовському морі
Корабель "Донбас" - флагман Морської охорони в Азовському морі

Кораблі та катери Морської охорони в Азовському морі виступають "заслоном" проти кораблів РФ. Це диктує свої вимоги до інфраструктури, яку використовуватимуть оборонці наших морських кордонів

Завтра у Бердянську відбудеться запуск пункту базування Морської охорони України. Про це повідомила прес-служба Держприкордонслужби України.

Ззовні цей проект має "цивільний" характер. В ДПСУ заявляють, що пункт базування в Бердянську був збудований в рамках Програми з питань експортного контролю та безпеки кордонів (EXBS) Бюро з питань міжнародної безпеки і нерозповсюдження Державного департаменту США. Такий пункт облаштовувався за стандартами Берегової охорони США, обсяг затрат склав 4 мільйони доларів.

Читайте також: Керченську протоку блокуватиме Росгвардія Путіна: що на це може відповісти Україна
Схоже, саме так виглядатиме нова база Морської охорони в Бердянську

Але водночас, як випливає із повідомлення прес-служби ДПСУ, база в Бердянську матиме конкретне оборонне назначення. Наприклад, цей пункт базування буде "повністю облаштований для забезпечення оперативного реагування сил Морської охорони на зміни обстановки у всіх ділянках зони відповідальності".

Також на цьому пункті базування можна буде накопичувати запаси для автономного функціонування персоналу, утримувати катери та іншу техніку підрозділів із максимальним збереженням ресурсу тощо.

Корабель "Донбас" ВМС України, який виконує одночасно і роль штабного корабля, і роль "плавучої бази"

Тут варто окремо наголосити: в умовах "гібридної війни" РФ проти України, особливо – в умовах Азовського моря, Морська охорона виступає не як "цивільна" структура, а як таке собі "доповнення" Військово-Морських Сил.

І такий функціонал ставить відповідні вимоги не тільки до техніки та рівня виучки особового складу, але й також – до інфраструктури, яку використовує Морська охорона.

На фото - корабель Морської охорони "Донбас" та один із МБАКів ВМС України

Defense Express розповідали, що 30 липня цього року відбулись спільні навчання ВМС та Морської охорони в Азовському морі. І для цих навчань був задіяний вся номенклатура плавскладу – від човнів із жорстким каркасом до сторожових кораблів та МБАКів.

Головне завдання, яке відпрацьовувалось під час цих навчань – зрив можливого десанту росіян в Приазов’ї.

Корабель Берегової охорони ФСБ проекту 10140 "Светляк". Аналогічні кораблі РФ доволі часто використовує для агресивних дій в Азовському морі

Також ми розповідали, що у квітні 2020 року керівництво ВМС України оголосило, що протягом 2021-2022 років у Бердянську відбудеться розбудова військово-морської бази "Схід", в якій можна буде розмістити до трьох дивізіонів патрульних катерів. На розбудованій ВМБ "Схід" також мають розмістити протидиверсійні сили, сили забезпечення, батальйон морської піхоти та артдивізіон.

МБАКи типу “Гюрза-М” в порту "Бердянськ", фото ілюстративне
Читайте також: Міноборони знову озвучило план добудувати корабель "Володимир Великий" як заміну флагмана "Гетьман Сагайдачний"