xcounter
#

У відповідь на дії РФ: чим буде посилюватися військо Естонії

1020
В Естонії хочуть мати сучасну зброю, щоб мати змогу дати гідну відсіч такому ворогу, як РФ
В Естонії хочуть мати сучасну зброю, щоб мати змогу дати гідну відсіч такому ворогу, як РФ

Міністр оборони Естонії розповів про пріоритетні напрямки переозброєння та модернізації війська країни

Естонія розвиває свій оборонний потенціал у відповідь на дії Росії в регіоні. У пріоритеті – ракетні системи залпового вогню, системи протиповітряної оборони, берегові системи протиракетної оборони, а також безпілотний напрям та кібербезпека.

Ці напрями посідають важливе місце у планах країни щодо оборонних закупівель та модернізації. Про це, як повідомляє видання Defense News, повідомив міністр оборони Естонії Калле Лаанет.

Читайте також: Слідуючи трендам: Туреччина та Естонія створюватимуть разом безпілотні та роботизовані системи
армія Естонії
Естонська армія планує озброїтися як засобами ППО, так і сучасними безпілотними комплексами: на суші, у повітрі та на морі

"У травні минулого року ми оголосили про те, що разом з нашими сусідами, Латвією та Литвою, ми придбаємо РСЗВ для наших військових. Я вважаю, що країни Балтії повинні мати спільні можливості для боротьби, а також для стримування будь-якого агресора, щоб нас сприймали серйозно", – зазначив Лаанет у коментарі Defense News у перший день Варшавського безпекового форуму, що наразі проходить у Польщі.

Так, наприклад, ще у 2017 році Литва підписала угоду з норвезькою Kongsberg Defense & Aerospace про придбання мережецентричної системи ППО NASAMS. Також, відповідно до Плану розвитку національної оборони Естонії на 2017-2026 роки, країна планує закупити аналогічну систему ППО ближньої та дальньої дії. Як зазначив міністр оборони Естонії, цей проєкт країна хотіла б розпочати разом з США.

Spike NLOS запуск
Знищити ворожі кораблі: запуск ракети Spike NLOS з автомобіля JLTV під час нещодавніх випробувань в Естонії

Разом з тим, на питання про інші закупівлі, зокрема винищувачів для захисту повітряного простору країни, Лаанет сказав наступне: "Ми не обговорювали це, але я завжди кажу: ніколи не кажи ніколи".

Також у стадії розробки знаходяться інші проєкти, зокрема йдеться про безпілотні комплекси, а також інвестиції у кіберзахист.

Type-X роботизована система
Естонська компанія Milrem Robotics може посилити армію своєї країни безпілотними роботизованими системами

"У нас також є пілотний проєкт зі створення безпілотних суден для ВМФ Естонії. Створений консорціум оборонних підприємств і очікується, що перший корабель такого типу буде спущено на воду у 2026 році", – повідомив міністр.

Читайте також: "Протикорабельна парасолька" над Балтією: Польща "підставила плече" Естонії та Литві