xcounter
#

Рашисти мають перші зенітні FPV-дрони - це було питання часу і тепер боротьба переходить у нову площину

71802
Російський оператор FPV-дрона, фото ілюстративне
Російський оператор FPV-дрона, фото ілюстративне

Сили оборони України успішно використовують зенітні FPV-дрони проти російських "крил", тому не дивно, що ворог вирішив скопіювати таку тактику

У мережі з’явилося відео, яке говорить про те, що росіяни працюють над копіюванням української тактики зенітних FPV-дронів проти розвідувальних безпілотних літальних апаратів - на оприлюднених кадрах зафіксовано, як ворожий оператор дрона, на жаль, успішно збиває один із наших безпілотників "Фурія".

При цьому варто зауважити, що для збиття відбувається методом "тарану", коли FPV-дрон на швидкості врізається в крило і, ба більше, сам залишається цілим. Тобто за потреби або може повернутися назад для повторного використання або ж продовжити полювання за іншим дроном, якщо поруч було виявлено ще один БПЛА противника.

Читайте також: Зенітний FPV-дрон проти "Ланцета": нові кадри, як ЗСУ полюють за дронами-камікадзе рашистів

Те, що ворог спробує реалізувати на практиці нашу успішну тактику протидії "крилам" за допомогою зенітних FPV-дронів - це насправді було питання часу. Далі справа за тим, як швидко ворог зможе масштабувати таку схему, бо поки що все ж таки йдеться про поодинокі, а не системні випадки. Щоправда, аж ніяк не варто сумніватися в тому, що росіяни будуть масштабувати у своїх військах використання зенітних FPV-дронів.

Нагадаємо, що Сили оборони України вже не один місяць успішно використовують FPV проти ворожих розвідувальних літальних апаратів, і за відгуками військових це дійсно надзвичайно ефективний спосіб, щоб боротися з "очима" противника. Для прикладу, раніше у підрозділі Signum 93-ї ОМБр відзвітували, що протягом досить короткого проміжку часу "вибили" майже всі ворожі розвідувальні дрони в районі, йдеться про 36 одиниць Zala, сім Supercam, п’ять "Орланів", і також ще один ударний дрон "Ланцет".

Нарізка збиття російських "крил" за допомогою зенітних FPV-дронів

Тому вже сьогодні можна казати про те, що FPV-дрони у цьому напрямку цілком можуть замінити зенітні ракети, тим паче з урахуванням їх значно меншої ціни. Разом з тим, з появою зенітних FPV-дронів виникає питання й протидії такій загрозі, і сьогодні це питання актуальне й для України.

Як наголошує фахівець у галузі зв'язку, РЕР та РЕБ Сергій "Флеш" Бескрестнов, одним з варіантів розвитку подій, окрім пошуку контрзаходів та рішень проти загрози, є також потреба у збільшенні виробництва безпосередньо розвідувальних дронів. З боку Defense Express додамо, що у цьому випадку важливим також є й нарощення кількості зенітних FPV-дронів у військах, щоб за потреби нівелювати збільшення кількості розвідувальних БПЛА у ворога.

Водночас з огляду на те, що росіяни й досі не знайшли ефективний спосіб, як боротися із зенітними FPV-дронами (принаймні, згідно з оприлюдненими у мережі численних відео збиття російських "крил"), тому зараз Україна має шанс перегнати росіян у цьому напрямку. А до того часу, як будуть вигадані дійсно ефективні засоби протидії, важливим таки залишатимуться кількісна перевага у "крилах" та зенітних FPV-дронах і фактично йдеться про боротьбу, кому першому вдасться вибити більше "очей" противника.

Зенітні FPV-дрони, крім розвідувальних БПЛА, можуть протидіяти ще й ударним дронам типу "Ланцет"

Разом з тим, варто все ж таки зауважити, що у РФ все ж таки починають вигадувати засоби протидії зенітним FPV-дронам - серед пропозицій є детектори дронів, купольна камера чи детектор звуку. Логіка полягає в тому, щоб завчасно виявити FPV-дрон і спробувати втекти від нього, але, як нещодавно показали у майстерні "Дикі Шершні", FPV можна розігнати до швидкості аж у 325 км/год, і тоді в перегонах FPV матимуть суттєву перевагу у швидкості.

Серед варіантів росіяни розглядають й встановлення РЕБ, але тут теж є низка нюансів, серед найбільш банальних - не всі дрони зможуть потягнути таке додаткове корисне навантаження, водночас проти РЕБ для FPV-дронів є таке рішення, як технологія машинного зору.

Також тут варто згадати, що росіяни, ймовірно, починають на фронті активніше використовувати так звані "дрономатки" - принаймні було помічено використання рашистами FPV-дронів на відстані у 40 км, і такі "матки" також можуть використовуватися й для пусків FPV по розвідувальних дронах. Водночас Україна теж має в своєму активі таке озброєння.

Читайте також: Коли і чому у ЗСУ вимушені розбирати Javelin заради бойової частини для FPV-дронів