xcounter
#

Коли і чому у ЗСУ вимушені розбирати Javelin заради бойової частини для FPV-дронів

5393
Коли і чому у ЗСУ вимушені розбирати Javelin заради бойової частини для FPV-дронів

Перед тим як оцінювати доцільність розбирання ракети до ПТРК FGM-148 Javelin важливо зрозуміти первопричину цього рішення

Часом у Силах оборони України вимушені робити доволі незвичні речі із західним озброєнням. Наприклад, розбирати протитанкову ракету до ПТРК FGM-148 Javelin для того, щоб дістати з неї бойову частину та оснастити нею FPV-дрон.

Як мінімум саме це зробили у підрозділі Fatum протитанкового батальйону 3-ї штурмової бригади, які зафільмували процес екстракції самої ракети зі транспортно-пускового контейнера.

Читайте також: Чому у Норвегії одразу згадують про "Буревесник" щойно на кордоні фіксують підвищення радіації

Але одразу пояснили, чому це прийшлось робити. Бо при здоровому глузді ніхто не буде розмінювати високоточну ракету Javelin на FPV-дрон.

"Ракета мала пошкодження, тому подальше її штатне використання неможливе", - йдеться у дописі підрозділу Fatum.

Саме тому, в умовах коли ракета виявилась небоєздатною рішення зняти з нею бойову частину може виглядати доцільним. Бо зрештою мова йде навіть не про одну, а одразу про дві кумулятивні бойові частини (БЧ у Javelin тандемна) із загальною вагою 8,4 кг.

Javelin розріз

Водночас у когось може з'явитися ідея використати й тепловізійну головку самонаведення Javelin, але об'єктивно вона не має значної цінності. По-перше, вона має роздільну здатність лише 64×64 пікселів, а, по-друге, потребує охолодження для чого використовується змінний елемент живлення та охолодження з аргоном.

Зрештою, у будь-якому випадку, ситуація коли неробочу ракету від ПТРК необхідно розбирати заради бойової частини, звісно не може вважатися рядовою. Об'єктивно вона вказує на те, що питання забезпечення FPV-дронів бойовими частинами потребує змін на краще. При цьому, як протитанковими, так і протипіхотними бойвими частинами.

Читайте також: Схоже, що саме "Нептун" міг вдарити по складах РФ у Маріуполі - українських крилатих ракет стає більше