xcounter
#

У РФ помічена дивна активність літаків "судного дня": одразу два повітряні пункти та ще три "урядових" борта

15925
Ту-214ПУ-СБУС, RA-64529
Ту-214ПУ-СБУС, RA-64529

Політ одразу двох повітряних командних пунктів Ту-214ПУ-СБУС разом з іншими урядовими літаками міноборони РФ, вочевидь, був показушною демонстрацією під "Рамштайн-9"

У небі РФ помічена доволі дивна активність російської спеціальної авіації, яка знаходиться у прямому підпорядкуванні апарату міноборони РФ.

Зокрема одразу чотири спеціальних літаки, з яких два належать до повітряних пунктів Ту-214ПУ-СБУС, один Ту-214ОН (модифікація для збору інформації за програмою "Відкрите небо") та, як згодом виявилось, два Ту-154 злетіли з аеродрому "Чкаловський" у Москві у напрямі Архангельська, але повернули назад.

Читайте також: Питання з боєприпасами для Gepard вирішено: поки Швейцарія говорить про нейтральність - Rheinmetall розпочинає їх виробництво
активність літаків судного дня рф

Зазначимо, що Ту-214ПУ-СБУС є спеціальною модернізацією Ту-204, його призначення - бути повітряним командним пунктом. Тобто містити у собі весь комплекс засобів для керування військами у небі, для чого машина оснащена потужними засобами зв'язку. Фактично це такий самий літак "судного дня", як й спеціалізований "путінський" Ил-80, який хотіли показати на 9 травня минулого року, але не склалось.

Більше того, Ту-214ПУ-СБУС відрізняється тим, що може працювати у режимі ретранслятора та забезпечувати стійкий зв'язок між різними командними пунктами у випадку "нештатних ситуацій", коли інші засоби зв'язку не працюють. Водночас політ одразу двох таких літаків RA-64529 та RA-64530 виглядає доволі дивним.

Ту-214ПУ-СБУС
Ту-214ПУ-СБУС

Ту-214ОН під реєстраційним номером RF-64525 фактично є повітряним комплексом розвідки, при цьому, як оптичної, так й радіотехнічної. Але за декілька місяців до вторгнення в Україну 18 грудня 2021 року РФ офіційна вийшла з договору "про відкрите небо".

Ту-214ОН
Ту-214ОН

Щодо Ту-154 з реєстраційним номером RA-85843, то відомо, що до 2020 році він перебував не у льотному стані сім років. Призначення цього літака, скоріш за все, залишилось без змін у вигляді пасажирського борту.

Але, як згодом виявилось, у груповому польоті брало участь не чотири борти, а п'ять, вже перед посадкою у Москві транспондер увімкнув ще один Ту-154 (RA-85563).

активність літаків судного дня рф

Й цей літак взагалі вкрай відомий через те, що у 2011 році після багаторічної перерви у польотах ледь не розбився через відмову керування. Офіційною причиною аварійної ситуації стало те, що бортовий інженер помилився у приєднанні автоматичної системи керування до бортової системи живлення літака.

З огляду на все, можливо зробити припущення, що відбувся тренувальний політ спеціалізованого авіазагону, але його проведення було максимально демонстраційним. А показушність, вочевидь, була "присвячена" до вже дев'ятої зустрічі на авіабазі "Рамштайн" у Німеччині.

Читайте також: У РФ відзвітували про успішне постачання до Індії С-400 та плани продати інші ЗРК та винищувачі попри санкції