xcounter
#

У ПС ЗСУ прокоментували заяви західних ЗМІ про те, що США нібито не зможуть постачати ракети до Patriot

7381
Фото — U.S. DoD
Фото — U.S. DoD

Підтримання і посилення протиповітряної оборони України — питання вкрай актуальне і досить складне: дефіцит дійсно є, але заяви про "нестачу Patriot" варто сприймати обережно

Нещодавно західні ЗМІ повідомили інформацію, що США нібито "незабаром" не зможуть забезпечувати Україну ракетами-перехоплювачами до зенітних ракетних комплексів Patriot. І з одного боку, до дефіциту зенітних ракет загалом варто ставитися дійсно серйозно, а з іншого — інформація про нестачу ракет до Patriot виглядає досить нелогічно з урахуванням, що союзники планують поставити нам більше таких комплексів.

"Я дуже обережно ставлюся до таких заяв-висловлювань, для чого вони робляться і кому це вигідно", — прокоментував публікацію західного видання речник Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону "Єдині новини", наголошуючи на тому, що аналогічні заяви не вперше з’являються у закордонних медіа.

Читайте також: Чи реально зробити настільки дешеву зенітну ракету, щоб питання вартості "Шахеда" не стояло взагалі

ЗРК Patriot
Фото — АрміяInform

Ігнат зауважує, що сьогодні Україна залежить не тільки від поставок зенітних керованих ракет від союзників, але й іншої західної техніки, яка також, крім ремонту, оновлення тощо, вимагає й відповідного поповнення запасів боєприпасів до неї.

"Навіть радянські боєприпаси до зенітних керованих систем ми теж отримуємо від країн, які мають на озброєнні такі системи. Відбувається нормоване постачання згідно з витратами", — відзначається речник ПС ЗСУ.

Ігнат визнає, що Україна під час останніх трьох масштабних терористичних атак російського окупаційного війська використала чималий запас ракет. "Це великий розхід, і зенітних керованих ракет зокрема".

Наприклад, раніше цього місяця командувач ОС ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв розповів, що ракет до ПЗРК вистачить, щоб витримати декілька наступних потужних ворожих масованих обстрілів у контексті роботи мобільних вогневих груп протиповітряної оборони.

ПЗРК Stinger
Фото — U.S. DoD

Ігнат відзначає — що дійсно є дефіцит зенітних керованих ракет, і "ніхто цього не приховує". І це факт власне впливає на те, що час від часу в західних ЗМІ з’являються матеріали про нестачу цього озброєння. Разом з тим, сьогодні оборонні компанії в США та Європі працюють над розширенням виробництва.

Наприклад, у квітні минулого року стало відомо, що Lockheed Martin отримала контракт на 2,5 млрд доларів на виробництво додаткової кількості ракет PAC-3 до ЗРК Patriot, а точніше ще 625 одиниць) до грудня 2029 року. Разом з тим, звичайно, сьогодні виробники зенітних ракет ймовірно не встигають за попитом на це озброєння з урахуванням війни в Україні та загального зростання замовлень.

Щодо поповнення запасів Сил оборони України, то Ігнат тут підсумовує наступне — що наші партнери "добре проінформовані про стан справ у нас із засобами протиповітряної оборони".

Читайте також: Shahed-238 з реактивним двигуном у РФ: у ПС ЗСУ не підтвердили, але інших варіантів доволі мало