xcounter
#

США проведе експрес-підготовку артилеристів ЗСУ на гаубицях стандарту НАТО: стало зрозуміло про які саме артсистеми йде мова

Постріл з M777
Постріл з M777
8481

США вже офіційно оголосили про передачу 155-мм артилерійських систем Україні

Підготовка українських артилеристів буде проходити в експрес-темпі для максимально швидкого опанування нового типу зброї - 155-мм артилерійських систем. Мова йде про те, що всього за декілька днів відносно невелика група українських досвідчених артилеристів пройде навчання за кордоном для того, щоб стати інструкторами.

"Після навчання протягом кількох днів українці повернуться до своїх частин, щоб проінструктувати своїх товаришів", - пише американське видання The New York Times із посиланням на розмову із неназваним високопосадовцем у Пентагоні.

Читайте також: "Азов" контратакує в Маріуполі: відео бою українських бійців з окупантами
M777

Нагадаємо, що 14 квітня у США офіційно оголосили склад чергового пакету військової допомоги для України на суму у 800 млн доларів. На першій позиції було 18 одиниць 155-мм гаубиць та 40 000 снарядів до них. Офіційно назва моделей гаубиць не розголошується досі.

Проте, у публікації американського видання є уточнення, що ці артилерійські системи "надійдуть із наявних запасів армії та корпусу морської піхоти у США". Далі можливо робити лише обережні припущення, проте. Скоріш за все, мова йде про артилерійські системи, які одночасно знаходяться на озброєнні чи складах армії та морпіхів США.

Виходячи з цього зразу можливо залишити надії, що мова йде про самохідні артилерійські системи M109A6 Paladin. Бо їх немає та не було на озброєнні корпусу морської піхоти США. Єдиним варіантом артсистеми, яка знаходиться на озброєнні і армії, і морпіхів США - причіпна гаубиця M777.

гаубиця M777
Гаубиця M777

Вона була прийнята на озброєння у 2005 році і належить до нового покоління артсистем. Справа в тому, що в ній використовується цифрова система керування вогнем, яка аналогічна M109A6 Paladin. А у поточній версії M777А2 з неї можливо вести вогонь високоточними снарядами M982 Excalibur з GPS-наведенням.

M982 Excalibur
Точність M982 Excalibur близько декількох метрів

При використанні з цієї гаубиці вони мають доведену у реальному бою дальність у 36 км. Саме постріл на таку відстань з M777А2 в Афганістані по противнику залишається досі рекордним для американських морпіхів. Зазначимо, що використання M982 Excalibur та інших високоточних снарядів в умовах контрбатарейної боротьби може стати вирішальним фактором успіху для ЗСУ.

Для розуміння, дальність пострілу "Мста-С" звичайним осколоково-фугасним снарядом - 19,4 км, з покращеною балістикою 3ОФ45, який створений для контрбатарейної боротьби - 24,7 км, дефіцитним активно-реактивним - 29 км. Водночас дальність пострілу M777А2 звичайним снарядом M107 становить 24 км, а з покращеною балістикою до 30 км.

M777А2

У варіанті із передачею M777А2 стає зрозумілою логіка Пентагону. Цієї системи вже достатньо для успішної контрбатарейної боротьби. Водночас використання самохідних артсистем потребує більшого за об'ємом навчання, а також логістичного забезпечення.

Водночас ця дефініція буде хибною, якщо замість М777А2 українському війську будуть передані M198, що були зняті з озброєння та передані на склади зберігання. Тоді мова буде йти лише про передачу систем, які за своїми можливостями аналогічні тим, які вже є у ЗСУ.

Читайте також: На кордоні поряд із Бєлгородом рашисти розгортають ЗРК С-400