xcounter
#

США наважились на новий повітряний удар по Афганістану, ціль - поки що не "Талібан"

1633
Для виконання удару був задіяний дрон MQ-9 Reaper
Для виконання удару був задіяний дрон MQ-9 Reaper

Схоже, після цього епізоду Армія США і далі буде використовувати саме ударні БПЛА для демонстрації ефекту своєї фактичної присутності в Афганістані

Центральне командування військ США оголосило, що виконало повітряний удар по Афганістану за допомогою розвідувально-ударного безпілотника MQ-9 Reaper.

Ціллю атаки став один із планувальників терактів біля аеропорту Кабула, що відбулись дещо більше доби тому, пише портал The Drive.

Читайте також: Захід починає нову операцію в Афганістані, Німеччина та США розгортають спецназ і вертольоти в Кабулі
Армія США охороняє аеропорт Кабулу для прикриття евакуації людей з Афганістану, фото ілюстративне

Видання наголошує, що знищений бойовик належав не до "Талібану", а до терористичного угрупування ISIS-K.

Для виконання удару були використані керовані ракети AGM-114R9X – дальність їх стрільби складає до 11 кілометрів, а їх бойова частина споряджена особливими мечеподібними лезами, що забезпечують кращу точність влучання. За таку особливість AGM-114R9X прозвані "ніндзя-ракетами".

Процес спорядження безпілотника MQ-9 Reaper "ніндзя-ракетами" AGM-114R9X, фото ілюстративне

Американські військові стверджують, що під час цього повітряного удару мирні жителі не постраждали. І паралельно – натякають, що можуть виконати і нові повітряні удари по Афганістану для ліквідації бойовиків ISIS-K, бо мовляв досі не виявлена уся мережа планувальників та виконавців терактів у Кабулі, що відбулись увечері, 26 серпня. Паралельно фігурує інформація, що американські військові підняли у повітря свій MQ-9 Reaper саме для того, щоби попередити можливий новий теракт в аеропорту Кабула.

Солдати Армії США охороняють ворота на вхід в аеропорт Кабулу, фото ілюстративне

Портал The Drive наголошує, що Армія США для помсти за загибель 13 своїх військових виконала "операцію за горизонтом". Тобто - центр управління польотом безпілотника MQ-9 Reaper був розташований поза Афганістаном, однак при цьому вдалось досягти такого "точкового ефекту" так наче американські військові і далі повноцінно присутні в Афганістані та проводять наземні операції. І відповідно – портал допускає, що подібні "операції за горизонтом" Армія США і далі проводитиме в Афганістані.

Американський дрон MQ-9 Reaper виконує політ над пустелею, фото ілюстративне

Зі свого боку варто допустити, що американські військові будуть піднімати у повітря свої розвідувально-ударні БПЛА для операцій в Афганістані не тільки, скажімо, для ліквідації бойовиків ISIS-K.

Але й також – для "точкового" знищення військової техніки та озброєння, що стали трофеями "Талібану".

У цій історії мають свою роль і прославлені B-52 - виконувати "стратегічне прикриття" операцій США в Афганістані

Західні ЗМІ писали про те, що Пентагон мав намір ще 14 серпня цього року завдати повітряний удар із бомбардувальників B-52 по Мазарі-Шаріфу з тим, щоб знищити авіацію Національної армії Афганістану, що потрапила до рук бойовиків "Талібану".

І чому ця операція так і не була виконана – досі лишається невідомим. Схоже, відповідь загубилась у хаосі останніх днів, що зараз триває в Кабулі.

Бойовики "Талібану" в Кабулі "осідлали" трофейний "Хаммер", фото ілюстративне
Читайте також: Повітряні сили "Талібану" вже реальність: скільки захопили та чи зможуть використати