xcounter
#

Захід починає нову операцію в Афганістані, Німеччина та США розгортають спецназ і вертольоти в Кабулі

3634
Аеропорт Кабула перетворився на фортецю та перевалочний пункт, який захищатимуть з повітря
Аеропорт Кабула перетворився на фортецю та перевалочний пункт, який захищатимуть з повітря

Формально, нова операція країн Заходу матиме "гуманітарний" характер та обмежуватиметься лише територією столиці країни. Обмеження по строкам та нарощуванню контингентів – відсутні

Портал The Drive пише, що учора 20 серпня літак А400М німецьких ВПС доставив у аеропорт Калубу два гвинтокрили Airbus H145M, які призначені саме для підтримки дій Сил спеціальних операцій.

Особливість таких вертольотів – вони оснащені новітньою авіонікою, мають пристрої захисту від атаки ПЗРК, оснащені кулеметами Minigun Gatling (німецьке позначення G6), а головне – їх малий розмір та висока маневреність дозволяють діяти в умовах щільної міської забудови.

Читайте також: Майстер-клас як втратити все за лічені дні: причини краху армії Афганістану
Вивантаження німецького гвинтокрила Н145М із транспортного літака А400М, аеропорт Кабулу, 20 серпня 2021 року

У проміжок 2015-2017 років армія Німеччини придбала 15 гвинтокрилів H145M саме у такому оснащенні.

Відомо, що німецькі Airbus H145M будуть підтримувати операції, які виконуватимуть німецькі спецпризначенці та бійці 160 полку спеціальних операцій армії США.

Навчання німецьких спецпризначенців із використанням гвинтокрила Н145М, фото ілюстративне

При цьому The Drive навіть такий нюанс розкриває: поки німці не доставили свої вертольоти для ССО в Кабул, американські військові заявляли, що поле їх діяльності буде обмежене «повітряними воротами» столиці Афганістану.

Як тільки німецькі військові розвантажили свої гвинтокрилі машини, американські військові дали іншу заяву: ці H145M доставлені саме на їх запит, завдяки цим вертольотам армія США зможе долучитись до рятувальних операцій в Афганістані, які уже виконують військові Великої Британії, Франції та Німеччини.

Німецький спецпризначенець на борту гвинтокрила Н145М, фото ілюстративне

На даний момент відомо, що в Афганістані перебуває як мінімум до тисячі громадян Німеччини, які бажають евакуюватись із країни, побоюючись "Талібану".

Офіційно, німецькі військові підніматимуть у повітря свої Н145М у строго обмеженому форматі: лише для операцій в межах та середмістях Кабула, лише якщо рятувальна операція повністю підготовлена і без залучення бійців ССО провести операцію неможливо, і лише у випадку якщо посадка-зліт будуть "блискавичними", аби не наражати екіпаж та бійців ССО на зайву небезпеку.

Тим часом бійці 160 полку Сил спеціальних операцій Армії США отримують поповнення

По суті, країни НАТО розпочинають нову військову операцію в Афганістані. Така операція має обмежений "гуманітарний" характер, її географія обмежується лише територією столиці країни.

Але у такого формату є теж свої критичні недоліки. Країни Заходу не встановили для себе чіткого часового ліміту такої операції, і не поставили обмежень по нарощуванню своїх військових контингентів в аеропорту Кабула.

Не виключено варіант, що США таки наважаться завдати масований удар з повітря, аби знищити трофейне озброєння "Талібану"

Такого роду операція може тривати перманентно. І схоже, нас чекає історія аналогічна тому, як Путін виводив війська із Сирії: виводили в березні 2016 року, виводили в грудні 2017 року, виводили в березні 2020 року, але російські військові досі ведуть бойові дії в Сирії для "підтримки на багнетах" режиму Башара Асада.

Будемо сподіватись, що ситуація в Афганістані не дійде до стадії "війна всіх проти всіх"
Читайте також: Повітряні сили "Талібану" вже реальність: скільки захопили та чи зможуть використати