xcounter
#

Щоб не тримати критично важливі дані "на стікерах" чи в Excel, в Армії США об’єднують 43 системи даних у 2

2483
Всі фото — U.S. Army
Всі фото — U.S. Army

Це вкотре демонструє, як ті чи інші "практики", які не змінювалися десятиріччями, можуть негативно впливати на організацію війська

Оцінка готовності підрозділів в американському війську сьогодні є дуже складним процесом, який у буквальному сенсі вимагає ручного введення та перенесення інформації з одних баз даних до інших — сьогодні військо США для цього використовує 43 системи для відстеження різних типів даних щодо готовності.

Йдеться про інформацію щодо необхідної та фактичної кількості військ у підрозділі, хто перебуває на лікарняному, а хто у відпустці, хто яке звання має, яке озброєння та обладнання вони мають "на руках" і в якому стані тощо.

Читайте також: FrankenSAM для України від США: перші гібридні ЗРК вже у ЗСУ - на що вони здатні
U.S. Army

Як розповідають у виданні Breaking Defense, дуже часто єдиним місцем у цьому всьому інформаційному хаосі може бути докупи зібрана інформація з різних систем — це таблиці Excel чи презентації у PowerPoint, а в гіршому випадку інформація буквально записується на стікерах.

І навіть якщо зрештою вся інформація буде введена правильно, пошук необхідної інформації для командирів може займати аж занадто багато часу — настільки, що деякі цифри вже можуть виявитися застарілими до моменту прийняття рішення, що збільшує ймовірність помилки чи даремних зусиль.

Щоб усунути всі ці проблеми, сьогодні в Армії США працюють над новим програмним забезпеченням, яке має вирішити низку проблем, які зараз є як з оцінками готовності підрозділів, так і з проходженням фінансових перевірок.

У результаті такої "реформи" кількість систем даних, які зараз існують, має зі 43 скоротитися до двох: 28 з них будуть об’єднані у рамках більшого проєкту ATIS (Army Training Information System), ще 15 — у рамках GFIM-OE (Global Force Integrated Management — Operational Environment).

Разом ці дві програми мають охопити "всі аспекти армійських процесів", які охоплюють життєвий цикл підрозділу від підготовки перед розгортанням до повернення чи списання того чи іншого обладнання з-за кордону.

На першому рівні нової архітектури обліку даних для американського вся інформація має бути зібрана в одній гармонійній мережі даних. Другий рівень передбачає інтеграцію програмного забезпечення, щоб автоматизувати робочі процеси. Третій етап полягає у тому, щоб вже на базі якісно структурованих та оформлених даних створювати аналітику, зокрема актуальні та зрозумілі інфографіки для тих, хто відповідає за прийняття рішень.

Цей випадок насправді вкотре демонструє, наскільки громіздкими та архаїчними є рішення, які не оновлювалися протягом десятків років, і наскільки вони заважають війську функціонувати — і що банальний людський фактор в усьому цьому теж впливає на процеси.

Як приклад, тут можна згадати нещодавню новину про те, що Армія США абияк зберігала запчастини до Abrams, Bradley та інших ББМ на $3,8 млрд, понад половини просто зіпсовані — комплектуючи часто зберігалися настільки халатно, що це може призвести до травмування військових.

Або ж заяви заступника міністра Армії США Гейба Камарільо, який наголосив на тому, що сьогодні військо критично потребує оновлення баз даних щодо зброї, бо військові не завжди знають, де і скільки мають "зайвої" зброї.

Читайте також: Як РФ почала залучати зеків для роботи ВПК, а потім й інших секторів економіки