xcounter
#

Що за безпілотний катер Seagull є в ЦАХАЛа, який може використовувати його проти бойовиків з ХАМАСу

1357
Seagull, фото — Elbit Systems
Seagull, фото — Elbit Systems

Ізраїльський катер Seagull був вперше представлений у 2016 році і має закордонних покупців

Ізраїльські військово-морські сили мають у своєму активі безпілотний надводний катер Seagull від Elbit Systems, і вони можуть використовувати його у війні проти бойовиків з ХАМАСу — таке припущення роблять у виданні Israel Defense, і фактично цей тип озброєння можна цілком внести до переліку новітньої зброї, яку Ізраїль активно тестує на полі бою сьогодні.

В Israel Defense щодо надводного безпілотника Seagull відзначають наступне — ЦАХАЛ закупив як мінімум один такий катер і використовує його для використання військово-морських завдань зокрема для операцій "високого ризику", але конкретні подробиці чи епізоди, як Seagull допоміг ізраїльським військовим на полі бою не розкриваються.

Читайте також: ЦАХАЛ кидає проти бойовиків новітній колісний БТР, який Ізраїль створював на заміну гусеничному "ветерану"

Ізраїльська компанія Elbit Systems представила свій надводний катер Seagull ще у 2016 році, і з того часу активно працює над розвитком цього проєкту,має зокрема і закордонних клієнтів, наприклад, у 2021 році було підписано угоду на експорт до однієї з країн Азійсько-Тихоокеанського регіону.

Seagull, фото — Elbit Systems
Seagull, фото — Elbit Systems

В Elbit Systems позиціюють свій Seagull як "безпілотний надводний корабель з розширеними багатоцільовими можливостями", і завдяки модульній системі він дійсно може виконувати широкий спектр завдань на полі бою — протимінної та протичовнової боротьби, виконувати місії радіоелектронної боротьби тощо.

Seagull може бути озброєний дистанційно-керованим 12,7-мм бойовим модулем, пусковою для торпед, для покращення його розвідувальних можливостей цей роботизований катер у 2020 році отримав свій власний безпілотник Skylark C з дальністю дії до 40 км. Також Seagull може бути оснащений буксированими сонарами, наприклад, KATFISH чи TRAPS (Towed Reelable Active/Passive Sonar), а також іншим обладнанням.

Безпілотний катер Seagull має довжину у 12 м і створений з композитних та алюмінієвих матеріалах, може безперервно працювати в морі понад 4 доби як в "пілотованому", так і в безпілотному режимах з використанням зокрема інтегрованого комплексу навігації, мореплавання та безпеки.

Система управління катером може бути розташована як на іншому кораблі, так і у штабі чи навіть на наземному транспортному засобі, причому одночасно можна керувати одразу двома Seagull.

Читайте також: ЦАХАЛ має ракетні катери, які послав у Червоне море через пуски ракет з Ємену